Λεκές από σοκολάτα: Tips για να απαλλαγείτε μια και καλή

Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με λεκέδες από σοκολάτα στα ρούχα μας. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να γλυτώσετε από αυτόν τον εφιάλτη για την γκαρνταρόμπα σας! Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε πώς να αφαιρέσετε σωστά τους επίμονους λεκέδες. Ακολουθεί ο απόλυτος οδηγός σας για την αφαίρεση λεκέδων από παγωτό σοκολάτας στα ρούχα! Κινηθείτε γρήγορα!

Ο χρυσός κανόνας

για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε λεκέ, ειδικά του παγωτού σοκολάτας, είναι να ενεργείτε γρήγορα. Όσο περισσότερο παραμένει ο λεκές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αφαιρεθεί. Εάν είστε έξω, σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερο από το παγωτό με μια χαρτοπετσέτα ή χαρτομάντιλο, χωρίς να το τρίψετε στο ύφασμα.

Ξεπλύνετε με κρύο νερό

Μόλις το καταφέρετε, ξεπλύνετε τη λεκιασμένη περιοχή με κρύο νερό από το πίσω μέρος του υφάσματος. Με τον τρόπο αυτό ο λεκές κατευθύνεται έξω από τις ίνες και δεν εισχωρεί βαθύτερα στο ρούχο. Αποφύγετε το ζεστό νερό, καθώς μπορεί να απλώσει την πρωτεΐνη και το λίπος στη σοκολάτα, κάνοντας τον λεκέ πιο επίμονο.

Πώς να επεξεργαστείτε τον λεκέ

Για φρέσκο λεκέ

Απλώστε λίγο υγρό απορρυπαντικό ρούχων απευθείας στον λεκέ. Τρίψτε απαλά το απορρυπαντικό στο ύφασμα με τα δάχτυλά σας ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Αφήστε το να καθίσει για 5 – 10 λεπτά (αλλά μην το αφήσετε να στεγνώσει στο ύφασμα).

Για στεγνό λεκέ

Εάν ο λεκές έχει στεγνώσει, τότε δοκιμάστε να αξιοποιήσετε ένα αφαιρετικό λεκέδων ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Απλώστε το στον λεκέ, τρίψτε το απαλά και αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά έως μία ώρα.

Πλύνετε ως συνήθως

Μετά την προεπεξεργασία, πλύνετε το ρούχο σύμφωνα με τις οδηγίες φροντίδας του υφάσματος. Χρησιμοποιήστε την πιο ασφαλή ρύθμιση του ζεστού νερού για το ύφασμα. Η προσθήκη μιας μπάλας λευκαντικού με βάση το οξυγόνο στο πλύσιμο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για σκληρούς λεκέδες.

Ελέγξτε πριν από το στέγνωμα

Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε τη λεκιασμένη περιοχή πριν στεγνώσει το ρούχο στο στεγνωτήριο. Η υψηλή θερμότητα από το στεγνωτήριο μπορεί να αφήσει μόνιμα τον λεκέ. Εάν παραμείνει κάποιος λεκές, επαναλάβετε τα βήματα προεπεξεργασίας και πλύσης.

Εναλλακτικές Λύσεις

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να προσφέρει και το ξίδι με το  νερό. Ειδικότερα, ανακατέψτε ίσα μέρη λευκού ξιδιού και νερού. Εφαρμόστε αυτό το διάλυμα απευθείας στον λεκέ, αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Παρόμοια αποτελέσματα μπορείτε να έχετε και από το τρίψιμο με οινόπνευμα, καθώς για ανθεκτικά υφάσματα, το να τρίβετε λίγο οινόπνευμα στον λεκέ πριν το πλύνετε μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των ελαίων.

Πηγή: spirossoulis.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λεκές, Tips,lekes, Tips