Λαβρόφ – Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Ποια είναι η Τρας, που άφησε… σύξυλη ο Ρώσος

Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του την Παρασκευή το λάθος της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας ως παράδειγμα του πόσο ανεπαρκώς ενημερωμένοι είναι οι δυτικοί ηγέτες για το θέμα της αντιπαράθεσης Ανατολής-Δύσης για την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters. “Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία πρέπει να υπερασπιστούμε τη θέση μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τη συμμετοχή

της Γαλλίας και της Γερμανίας για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα την Πέμπτη.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές που ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησής τους την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ρώτησε την Τρας αν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στο Ροστόφ και το Βορονέζ – δύο περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας όπου η Ρωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της. Η Kommersant ανέφερε ότι η Τρας απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνώριζε ποτέ ως ρωσικές και χρειάστηκε να διορθωθεί από τον πρεσβευτή της. Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη σε άλλη ρωσική εφημερίδα, η Τρας είπε ότι κατά λάθος νόμιζε ότι ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες.

Η απάντηση της Βρετανίας

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ‘άκουσε λάθος’ τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε για την κυριαρχία δύο ρωσικών περιοχών σε κλειστές συνομιλίες, δήλωσε βρετανική πηγή, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι το λάθος έδειξε την κακή κατανόηση της Δύσης. “Πρόκειται για απόλυτες ανοησίες και κλασική ρωσική προπαγάνδα”, δήλωσε η πηγή, απαντώντας σε σχόλια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ποια είναι

Η 46χρονη Λιζ Τρας , επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας διαθέτει την «εξαιρετική ικανότητα να λέει στα μέλη των Συντηρητικών αυτό που θέλουν να ακούσουν». Εάν μάλιστα έχουν δόση αλήθειας και οι φήμες που κυκλοφορούν, θα μπορούσε ακόμη και να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και, γιατί όχι, στην πρωθυπουργία. Ανέλαβε το Φόρεϊν Όφις ως αναγνώριση της καλής δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Από τη θέση αυτή, η υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά κατόπιν άλλαξε στρατόπεδο, πέτυχε μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit.

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» πριν γίνει οικονομική διευθύντρια σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Είναι η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Για την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Λιζ Τρας είναι η «ξανθιά Θάτσερ της νέας χιλιετίας και του Instagram». Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ της «Σιδηράς Κυρίας» και της Τρας. Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς, η Τρας όπως και η Θάτσερ, δεν φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο. Οι γονείς της, πήγαιναν συχνά την Λιζ σε διαδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «Έξω η Μάγκι! Έξω η Μάγκι!».

H σταδιοδρομία της Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας ακολούθησε πάντως μια πολύ πιο συμβατική σταδιοδρομία. Σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στην Οξφόρδη και εργάστηκε για την πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Υπέγραψε μάλιστα μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, αν και κάποτε έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, υποστήριξε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατόπεδο των Τόρις.

Είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και κυρίως στο Instagram. Όπως φαίνεται και από προφίλ της, της αρέσουν τα φωτεινά χρώματα και είναι φιλόζωη. Για τον βρετανικό Τύπο, η Τρας έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον νυν Βρετανός πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον: ξανθιά, κάπως εκκεντρική, υπέρμαχος της πολιτικής. Όμως, ενώ συζητείται ως η επόμενη πιθανή πρωθυπουργός του κόμματος, αν συνεχίζει ο Τζόνσον να πλήττεται από σκάνδαλα – οι σύμμαχοί της γνωρίζουν πως το ότι είναι πολύ κοντά με τον Μπόρις Τζόνσον – τόσο στην πολιτική όσο και στο στιλ- θα μπορούσε να είναι εμπόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα