«Λάμπουν» οι παραλίες Ελλάδας-Κύπρου

Βάσει ετήσιου ελέγχου της ΕΕ, η ποιότητα των παραλιών της Κύπρου αγγίζει το 100%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα φτάνει το 93%. Ειδικότερα, η Κύπρος «σκαρφάλωσε» στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας, ενώ ακολουθούν η Μάλτα (97%), η Κροατία (95%) και η Ελλάδα, η ποιότητα των υδάτων της οποίας

βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (78%).

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συνθέτει τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης σε πάνω από 22.000 περιοχές των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και της Κροατίας και της Ελβετίας. Τα στοιχεία που αξιοποιούνται για την κατάρτιση της σχετικής λίστας προκύπτουν από τις μετρήσεις των επιπέδων βακτηριδίων που οφείλονται στην αποχέτευση και στην κτηνοτροφία. Κάθε έκθεση «καταπιάνεται» με δεδομένα που αφορούν την προηγούμενη κολυμβητική περίοδο, οπότε η φετινή έκθεση αφορά στοιχεία που συλλέχθηκαν για το καλοκαίρι του 2012.

Παρά τη γενική βελτίωση πάντως προκύπτει ότι η ποιότητα των υδάτων είναι ανεπαρκής σχεδόν στο 2% των παράκτιων, λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης.

Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12 %), στις Κάτω Χώρες (7 %) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (6 %). Σε γενικές γραμμές ωστόσο οι επιδόσεις στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης είναι καλύτερες, καθώς πάνω από το 95% των περιοχών της ΕΕ πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ το 81% χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Συγκριτικά, το ελάχιστο όριο υπερβαίνει το 91% των λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης, ενώ εξαιρετική ποιότητα παρουσιάζει το 72 % αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα