Κύπρος: Προκρίνεται λύση «κουρέματος» άνω του 15%

Διαπραγματεύσεων συνέχεια στην Κύπρο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να φαίνεται πως τελικά θα συναινέσουν σε ένα «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων. Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμφωνία κουρέματος άνω του 15% για τις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Kύπρου», συζητείται «κούρεμα» της τάξης του 20-25% στην Τράπεζα

Κύπρου και ένα μικρό «κούρεμα» γύρω στο 1% στις υπόλοιπες Τράπεζες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, το οποίο θα ονομαστεί «Συνεισφορά Αλληλεγγύης» για να εξασφαλιστούν τα Ταμεία προνοίας των υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το κούρεμα αναμένεται το Σάββατο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η «καλή» Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου πιθανό θα οδηγηθούν σε συγχώνευση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξεύρεση «μιας συμπεφωνημένης βάσης». Μάλιστα, μίλησε για μια «όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση» με μέτρα που «θα ικανοποιούν το πλαίσιο και τις προσεγγίσεις και που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι μετά την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, το χρηματοδοτικό κενό μειώνεται στα 3 δισ. ευρώ (από 5,8 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά). «Θα έχουμε να βρούμε από αύριο μόνο τα μισά απ’ ό,τι ήταν αρχικά αναγκαίο», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα