Κύπρος κορωνοϊός: Εννέα νεκροί, αντιδράσεις για το βραχιολάκι σε ασθενείς

Κύπρος κορωνοϊός: Στους εννέα ανέρχονται οι νεκροί από κορωνοϊό στην Κύπρο, μετά τον θάνατο ακόμη ενός ασθενούς, ενώ υπάρχουν 58 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο κυπριακό υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 320, περιλαμβανομένων και δέκα που εντοπίστηκαν στις βρετανικές βάσεις. Όπως δήλωσε

ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, στην «τεράστια προσπάθεια να σταματήσουμε την πανδημία και να περιορίσουμε τις συνέπειές της… χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για άντρα 66 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό».

Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, είπε, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν εννέα, οκτώ άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68. Εφτά από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες. Κατά την ενημέρωση, ο Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου προειδοποίησε ότι εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν, σημειώνοντας ότι «δεν κινδυνολογούμε». Εξάλλου, ο Δρ. Λοίζου είπε ότι η εικόνα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή παγκόσμια τρομάζει και εξήρε τη λήψη μέτρων την κατάλληλη στιγμή.

Κύπρος: Σάλος για τα βραχιολάκια σε ασθενείς με κορωνοϊό

Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση, δηλαδή βραχιολάκι. Όπως είπε μιλώντας στο Mega ο δημοσιογράφος Σωτήρης Παπαδόπουλος το βραχιολάκι εξετάζεται όχι μόνο γι’ αυτούς που αναρρώνουν, αλλά και γι’ αυτούς που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περιστατικά,μέχρι και πάρτι σε σπίτι, όπου άτομο θετικό στον κορωνοϊό κάλεσε φίλους και συγγενείς και κόλλησε άλλους 15. Οπότε μετά από αυτές τις εξελίξεις συν το γεγονός ότι πλέον έχουμε δύο περιοχές σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, την Πάφο και την κοινότητα Ραδίπου κοντά στη Λάρνακα, εκεί έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, η κυβέρνηση πήγε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα, όπου πλέον υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος των συγκεκριμένων προσώπων.

Το δεύτερο στοιχείο είναι τα αστυνομικά μέτρα» είπε ο κ. Παπαδόπουλος και εξήγησε ότι μετά τις 21:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία και θα μπορεί η αστυνομία πλέον να χτυπά τις πόρτες και να ελέγχει αν μέσα στα σπίτια είναι μόνο αυτοί οι οποίοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι ή έχουν έρθει και συγγενείς. Στην Κύπρο απαγορεύεται η συγκέντρωση προσώπων σε σπίτι πέραν των ατόμων που ζουν σε αυτό και η μετακίνηση προσώπων από τις 21:00-6:00, εκτός όσων έχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου.

Καθολική απαγόρευση πτήσεων για άλλες 14 μέρες

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε για την ανανέωση του Διατάγματος. Από τις 03:00 τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου βρίσκεται σε ισχύ, το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες, κάτι που θα είχε λήξει στις 4 Απριλίου. Μετά από αξιολόγηση των συνθηκών, όπως ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος το διάταγμα ανανεώθηκε για άλλες 14 μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα