Κυκλοφοριακό έμφραγμα: Οι 10 πιο επιβαρυμένες πόλεις του πλανήτη

Πριν από αρκετά χρόνια το μποτιλιάρισμα ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο για την Αθήνα, όμως φρόντισε να το… λύσει η οικονομική κρίση, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο σε από τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη μας οι οποίες έχουν «φραγμένες» κεντρικές αρτηρίες και δρόμοι που δημιουργούν άγχος, εκνευρισμό, μόλυνση στην ατμόσφαιρα και σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που ξοδεύονται

για την καθημερινή μετακίνηση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Από το 2004 και μετά, ένας από τους κορυφαίους παρόχους προϊόντων και υπηρεσιών πλοήγησης και εντοπισμού θέσης για αυτοκίνητα στον κόσμο, η Tom Tom, καταγράφει πραγματικές τάσεις στην κίνηση των αυτοκινήτων στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία.

Η πληρότητα των στοιχείων τους, καθιστά την ετήσια έρευνα για την κίνηση στους δρόμους ένα από τα ακριβέστερα βαρόμετρα για το μποτιλιάρισμα στις χώρες που διαθέτουν υπηρεσίες GPS.

Παρακάτω ακολουθούν οι δέκα μεγαλουπόλεις με το χειρότερο μποτιλιάρισμα στον κόσμο:

1. Μόσχα

Το 74% των δρόμων της ρωσικής πρωτεύουσας είναι κυριολεκτικά “πηγμένο” από αυτοκίνητα με τους μοσχοβίτες να χάνουν 128 ώρες το 2013 καθηλωμένοι σε ατέλειωτες ουρές.

2. Κωνσταντινούπολη

Όπως μαρτυρά και η τουρκική εκδοχή του ονόματός της (Istanbul: εις την πόλη) η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε βασικό προορισμό ή σημείο στάσης των ταξιδιωτών που διέσχιζαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Με μέσο μποτιλιάρισμα 62% είναι η δεύτερη χειρότερη πόλη σε αυτό το ζήτημα στον κόσμο με 120 χαμένες ώρες στους δρόμους.

3. Ρίο ντε Τζανέιρο

Με επίπεδο μποτιλιαρίσματος 55%, η πόλη της Βραζιλίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην αμερικανική Ήπειρο, ενώ οι χαμένες ώρες ανέρχονται σε 107.

4. Πόλη του Μεξικού

Με 20 εκατομμύρια κατοίκους, η Πόλη του Μεξικού είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου με τεράστιο πρόβλημα νέφους. Το 2013, το επίπεδο μποτιλιαρίσματος ανήλθε σε 54%, ενώ οι οδηγοί έχασαν 107 ώρες κατά μέσο όρο στο αυτοκίνητο.

5.Σάο Πάολο

Οι επισκέπτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 στη Βραζιλία θα διαπιστώσουν γιατί το Σάο Πάολο έχει το πέμπτο χειρότερο μποτιλιάρισμα στον κόσμο. Με 20 εκατομμύρια κατοίκους στη μητροπολιτική της περιοχή, η βραζιλιανική μεγαλούπολη έχει επίπεδο μποτιλιαρίσματος 46% και 102 χαμένες ώρες.

6. Παλέρμο

Το Παλέρμο είναι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός, ωστόσο όλοι οι διαδικτυακοί τουριστικοί οδηγοί προειδοποιούν για τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους εξαιτίας της πυκνής ροής των οχημάτων. Όπως και η Βαρσοβία το μέσο μποτιλιάρισμα ανήλθε σε 39%, ωστόσο στους υπέργειους δρόμους το ποσοστό ανεβαίνει στο 45%. Τέλος, οι χαμένες ώρες ανήλθαν σε 87.

7.Βαρσοβία

Όταν οι πολεοδόμοι έχτισαν ξανά τη Βαρσοβία από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αμέλησαν να προβλέψουν ένα καλό δίκτυο περιφερειακών δρόμων με αποτέλεσμα όσοι προσπερνούν την πόλη να είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν το κέντρο της.

Αποτέλεσμα είναι η πολωνική πρωτεύουσα να μαστίζεται από το έβδομο χειρότερο μποτιλιάρισμα στον κόσμο και τέταρτο στην Ευρώπη. Το 2013 το μέσο μποτιλιάρισμα ανήλθε σε 39% και οι οδηγοί έχασαν 96 ώρες.

8. Ρώμη

Οι σύγχρονοι δρόμοι της Ρώμης έχουν στρωθεί πάνω στις αρχαίες ακτινωτές οδούς πάνω στις οποίες οι υπήκοοι της Αυτοκρατορίας περπάτησαν για δύο χιλιετίες. Η ιταλική πρωτεύουσα έχει το πέμπτο χειρότερο μποτιλιάρισμα στην Ευρώπη και όγδοο στον κόσμο με μέσο επίπεδο 37% και 92 χαμένες ώρες ανά οδηγό και επιβάτες το 2013.

9. Λος Άντζελες

Η “πόλη των Αγγέλων” έχει το χειρότερο μποτιλιάρισμα στις ΗΠΑ με τους κατοίκους της να σπαταλούν 90 επιπλέον ώρες στα οχήματά τους το 2013 και μέσο επίπεδο 36%. Χειρότερη μέρα ήταν στις 13 Νοεμβρίου 2013 όταν μια συρόμενη νταλίκα ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες στον Αυτοκινητόδρομο 60. Τουλάχιστον, τα αυστηρά μέτρα για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων που θέσπισε η δημοτική αρχή έχουν αποδώσει καρπούς και το νέφος στην πόλη αραιώνει.

10. Παρίσι

Η “Πόλη του Φωτός” έχει το όγδοο χειρότερο μποτιλιάρισμα στην Ευρώπη και το 10ο στον κόσμο με μέσο επίπεδο μποτιλιαρίσματος σε ποσοστό 35% επί του συνόλου των δρόμων. Εξαιτίας των καθυστερήσεων από την αργή κίνηση των αυτοκινήτων, οι οδηγοί που κινήθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σπατάλησαν 89 επιπλέον ώρες στα οχήματά τους το 2013. Ίσως τα μέτρα του δήμου του Παρισιού για περιορισμό των ορίων ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα, αλλά και η πριμοδότηση της χρήσης του ποδηλάτου για μετακίνηση στην εργασία βελτιώσουν την κατάσταση το 2014.

Keywords
Αναζητήσεις
30 πιο επιβαρυμενες πολεις
Τυχαία Θέματα