Κτίρια Τουρκία – σεισμός: Εγκληματικές κακοτεχνίες

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες δύο φωτογραφίες που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος του τουρκικού επιμελητηρίου ηλεκτρολόγων μηχανικών. Τι δείχνουν αυτές οι φωτογραφίες; Το μοναδικό κτήριο που έμεινε όρθιο σε μία γειτονιά του Καχραμανμαράς και στέκει αλώβητο ενώ δίπλα του όλα τα υπόλοιπα κτίσματα έχουν γίνει βουνά από μπάζα. Το συγκεκριμένο δυόροφο ανήκει στο επιμελητήριο των Πολιτικών Μηχανικών της Τουρκίας, είναι το παράστημά τους στην

περιοχή!

Görseldeki bina İnşaat Mühendisleri Odası’nın Kahramanmaraş İl Temsilciliği Binası.

Fazla söze gerek yok. Bilim ve mühendislik böyle büyük bir depremde dahi ayakta kalacak yapılar inşa etmeye yeter.

Yeter ki bilim ve teknik halk yararına uygulansın! pic.twitter.com/IHUAwuYCOc

— Mahir Ulutaş (@Mahir_Ulutas) February 10, 2023

Σύμφωνα με τον Μαχίρ Ουλουτάς που έκανε την ανάρτηση είναι η καλύτερη απάντηση πως υπάρχει λύση για κτήρια σε τόσο σεισμογενείς περιοχές. «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η επιστήμη και η μηχανική αρκούν για να χτιστούν κατασκευές που θα επιβιώσουν από έναν τόσο μεγάλο σεισμό. Αρκεί να εφαρμόζεται η επιστήμη και η τεχνολογία προς όφελος των ανθρώπων!» έγραψε χαρακτηριστικά στο μήνυμα με το οποίο συνόδευσε τις δύο φωτογραφίες. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που έκαναν επισημάνσεις κάτω από την ανάρτηση μιλώντας τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το γεγονός πως είναι κτίσμα μόλις δύο ορόφων. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Τουρκία έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης οι εργολάβοι για τις πολυώροφες πολυκατοικίες που έχτισαν και αποδείχθηκαν πως ήταν στον… αέρα, καταρρέοντας μετά από τους δυνατούς σεισμούς.

Κτίρια Τουρκία: Εγειρε προς τα πίσω γιατί δεν είχε θεμέλια

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από αρκετά κτήρια, με τα σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους και της ΕΜΑΚ, να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τους διασώσουν. Σημαντικό ρόλο στον εγκλωβισμό τόσο πολλών ανθρώπων έχουν παίξει οι πρωτοφανείς κακοτεχνίες σε κτήρια στο Καχρανμαράς, το οποίο ισοπεδώθηκε από τις δονήσεις.Συγκεκριμένα, σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνονται δύο άνδρες να μην πιστεύουν στα μάτια τους όσο δείχνουν ένα κτήριο, το οποίο έχει γείρει προς τα πίσω λόγω του ισχυρού σεισμού, φανερώνοντας έτσι πως δεν είχε θεμέλια.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Sabah» πρόκειται για μία πενταώροφη πολυκατοικία, η οποία παρόλο που δε γκρεμίστηκε, έγειρε με τέτοιο τρόπο που είναι πλέον ακατάλληλη για κατοίκηση. Στο απόσπασμα των 40 περίπου δευτερολέπτων οι άνδρες ακούγονται να λένε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στο κτήριο και πως δεν έχουν σπάσει ούτε τα τζάμια. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!» λέει ο ένας όσο η κάμερα δείχνει πως το κτήριο ουσιαστικά κατασκευάστηκε στο έδαφος χωρίς τις απαραίτητες κολώνες και θεμελιώσεις.

Η “γενική κοιτόστρωση”

Σχολιαστές στην τουρκική εφημερίδα Sabah επισημαίνουν πως πρόκειται για μέθοδο κατασκευής, που ονομάζεται «γενική κοιτόστρωση» η οποία ωστόσο έχει γίνει τόσο επιφανειακά που είχε σαν αποτέλεσμα το έδαφος κάτω από το κτήριο να «ρευστοποιηθεί» κατά τον σεισμό και να επιφέρει αυτό το τρομακτικό αποτέλεσμα. Με το θέμα της κατασκευής κτηρίων ασχολήθηκε και με δημοσίευμά του το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες προχωρούσαν στην αφαίρεση στήριξης από ορισμένα καταστήματα και χώρους στάθμευσης και κάνουν αλλαγές στους τοίχους στήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κτίρια Τουρκία –, Εγκληματικές,ktiria tourkia –, egklimatikes