Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 11/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 11/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 1395 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες. 5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%,

των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χαλάρωση των μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν σήμερα τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown με χρονικό ορίζοντα τις 7 Ιανουαρίου. Συμβουλευόμενοι πάντοτε τους ειδικούς έγινε λόγος για ένα ξεκάθαρο πλάνο αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο χαλάρωσης για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

· λιανεμπόριο

· σχολεία

· εστίαση

· διασκέδαση

· ψυχαγωγία

· χιονοδρομικά κέντρα

· χειμερινά θέρετρα

· εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13/12

-Σχετικά με τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.

-Το  click away μπαίνει πλεόν επίσημα στις ζωές μας αφού αποφασίστηκε μεν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά, ωστόσο, ο κόσμος θα μπορεί να κάνει την παραγγελία του μέσω ίντερνετ και να παραλαμβάνει την παραγγελία του από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας. Ο κωδικός στο 13033 που θα πρέπει να στείλουν οι καταναλωτές θα είναι ο αριθμος 2.

Παράλληλα, θα ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων ωστόσο αυτή παρατείνεται κατά μια ώρα. Δηλάδη θα απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Δευτέρα 14/12

· Ανοίγουν τα κομμωτήρια σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033

· Ανοίγουν επίσης τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Ο κωδικός στο 13033 θα είναι επίσης ο αριθμός 2.

Παρασκευή 18/12

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών έγινε αναφορά και στην καραντίνα στην οποία θα υπεισέρχονται όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Παρασκευή 25/12 και Τρίτη 6/1

-Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.

-Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλονίκη μετά από καιρό στο μέτωπο του κορονοϊού. Η Θεσσαλονίκη είναι μια από της πόλεις που επλήγησαν αρκετά, ήταν από τις πρώτες που μπήκε σε κατάσταση Lockdown και η πίεση που δημιουργήθηκε στις ΜΕΘ ήταν τεράστια. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΥΑΘ το ιικό φορτίο της συμπρωτεύουσας πέρασε στο πορτοκαλί επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι ο ιός έχει αρχίσει να περιορίζεται αν και χρειάστηκε πολύς καιρός για να φανεί ένα φως στο τούνελ.

Θεσσαλονίκη: Στο «πορτοκαλί» έπεσε το ιικό φορτίο

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα το ιικό φορτίο έπεσε από το κόκκινο που είχε παραμείνει από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Συνολικά η εβδομαδιαία τάση αποτυπώνει μία μείωση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, της τάξης του 36%. Οι αναλύσεις έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν στις 4, 7 και 9 Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα είναι ότι η κάθοδος της καμπύλης δεν παρουσιάζει ανάλογη μέιωση, όπως είχε παρουσιάσει η τεράστια αύξηση. Πολλές φορές μάλιστα παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε υπάρξει μια τάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ανησύχε τους ειδικούς για μια νέα εκθετική αύξηση του ιού. Στο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα.

Τι είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ

«Τα στοιχεία και αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η πορεία σαφώς είναι θετική, δεν επιτρέπει όμως χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πολιτών. Εδώ που φτάσαμε και με τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες, θα ήταν μοιραίο λάθος να σκεφτούμε ότι βγήκαμε από το κόκκινο, άρα είμαστε ασφαλείς να κυκλοφορούμε ανέμελοι», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Από τις τεχνικές ανάλυσης προκύπτει πως η κάθοδος γίνεται σε βαθμίδες, υπάρχει διακύμανση και η μείωση από μέτρηση σε μέτρηση παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση. Δε γίνεται η κάθοδος με συνεχή μονότονη συμπεριφορά, αλλά σε σταδιακά βήματα», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος, εξηγώντας την εικόνα που αποτυπώνεται στο διάγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα