Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 10/12: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 10/12: Στα 1534 τα νέα κρούσματα – 571 οι διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι

121253, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. 5066 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34181 (28.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

571 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 697 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3370 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1351 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι συμβαίνει με τα κομμωτήρια;

Θα ανοίξουν το Σαββατοκύριακο όπως ανακοίνωσε Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή όχι; Και αυτό γιατί ναι μεν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο το ανακοίνωσε, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, λέει ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και να αναμένουμε τις ανακοινώσεις αύριο το μεσημέρι.

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου που έλεγε ότι: “Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί, καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας”.

Συμφωνούν και οι λοιμωξιολόγοι

Με το άνοιγμα των κομμωτηρίων συμφωνούν άλλωστε και οι λοιμωξιολόγοι παρά το γεγονός ότι εισηγούνται να μην ανοίξει το λιανεμπόριο και τα υπόλοιπα μαγαζιά, πλην ίσως των βιβλιοπωλείων, όπως αποκάλυψε το μεσημέρια της Πέμπτης το TheToc. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής Αθανάσιου Τσακρή στον Σκάι.

“Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα- όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων- για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει”.

Η διαφωνία του Επιμελητηρίου και Άδωνι Γεωργιάδη πάντως έχει δημιουργήσει μια σύγχυση καθώς ο αρμόδιος υπουργός λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για την απόφαση να ανοίξουν τα κομμωτήρια σημείωσε: “Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση”, είπε στον ALPHΑ 989 ο κ. Γεωργιάδης και παρέπεμψε στις δηλώσεις Πέτσα.

Ενώ πρόσθεσε ότι “κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου. Εδώ διανύουμε μία παγκόσμια συμφορά και σε αυτή την παγκόσμια συμφορά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εάν έχει μία εθνική καταστροφή σε επίπεδο χιλιάδων νεκρών αυτό επηρεάζει την αγορά ούτως ή άλλως. Το δίλημμα είναι να δεις πως προστατεύοντας στο μέτρο του εφικτού τη δημόσια υγεία να αφήσεις και κάποιου είδους διέξοδο στην οικονομία”, πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με πολύ αυστηρά μέτρα το άνοιγμα

Μάσκες, αποστάσεις, πολύ καλός εξαερισμός και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός των καταστημάτων θα είναι μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία. Σε ό,τι αφορά την παραλαβή προϊόντων από τα καταστήματα, το click away, το κατάστημα θα ενημερώνει τους καταναλωτές για την ώρα που θα πρέπει να μεταβούν προκειμένου να παραλάβουν την παραγγελία τους, η οποία θα είναι συγκεκριμένη. Στην περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει, θα πρέπει να κλείνει άλλο ραντεβού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός και εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια, πριν κλείσουν, λειτουργούσαν με αυστηρούς κανόνες.

Συγκεκριμένα:

Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.

Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Λινού: Τα μικρά διαμερίσματα, ο συνωστισμός στην εργασία και τα ΜΜΜ προκάλεσαν την έξαρση στη Δυτική Αττική

Τους λόγους για τους οποίους η διασπορά του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Δυτική Αττική μετά από έναν και πλέον μήνα lockdown εξήγησε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

“Τα μέτρα είναι αυτά που είναι και εφαρμόζονται εν μέρει, αλλά είχαμε πει και παλιότερα ότι για να επιβάλλεις μέτρα πρέπει να είναι εφικτό να εφαρμοστούν. Στη Δυτική Αττική έχουμε πολλούς κατοίκους που ζουν σε μικρά διαμερίσματα με κάποιο συνωστισμό. Έχουμε πολλούς εργαζόμενους, το είδος της εργασίας δεν επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασίας και συνωστίζονται εξ ανάγκης στο χώρο εργασίας και πιθανόν να έχουμε ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν πολύ τα ΜΜΜ, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι να εφαρμόσουν τα μέτρα” είπε η κα. Λινού.

 Δεν έχουμε ελέγξει την πανδημία

Δραματική είναι και η πρόβλεψή της για την πορεία της πανδημίας. “Δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα. Δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία και οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτεροι καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ και βεβαίως είναι και οι θάνατοι σε κορύφωση” είπε σε συνέντευξή της στον real fm.

“Έκανα μια σύγκριση το πρωί με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Καλιφόρνια, οι οποίοι δηλώνουν τώρα ότι είναι στο peak, στην χειρότερη περίοδο από πλευράς θανάτων και συνεπειών της πανδημίας από την αρχή της κρίσης και αριθμητικά ανάλογα με τον πληθυσμό μας εμείς και ανάλογα με τον πληθυσμό της η Αμερική παραδείγματος χάριν, είμαστε στο ίδιο επίπεδο από πλευράς θανάτων και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί ελπίζαμε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί για τη χώρα μας ” πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μηδενικός κίνδυνος.

“Είναι σαφές ότι ανοίγοντας, όσο αυξάνεται δηλαδή ο συγχρωτισμός ανθρώπων, αυξάνεται και ο κίνδυνος. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει και επίσης μέγιστος κίνδυνος δεν υπάρχει. Επομένως κάθε κίνηση, κάθε μεταβολή στα μέτρα θα πρέπει να ζυγίζεται ανάλογα με τα οφέλη που μπορεί να έχουμε και με τους κινδύνους βεβαίως. Εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί η βασική αρχή του αερισμού του χώρου, της συνεχούς χρήσης της μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων προς όλες τις κατευθύνσεις δύο μέτρων, θα μπορούσε να ανοίξει, όπου δεν είναι εφικτό είναι επικίνδυνο” υπογράμμισε.

Βεβαίως θα κάνω το εμβόλιο

Σε σχέση με τα εμβόλια εκτίμησε ότι αυτά της Pfizer και της Moderna έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και έχουν κριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς ασφαλή. “Βεβαίως θα κάνω το εμβόλιο. Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που είναι και η απάντηση του Φάουτσι, είναι ότι θα κάνω όποιο βρω. Εκείνο που είναι γνωστό είναι αυτή τη στιγμή ότι τα νέα δύο εμβόλια που είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν, σήμερα θα εγκριθεί και στην Αμερική νομίζω της Pfizer και σε καμία εβδομάδα της Moderna, είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και έχουν κριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς ως ασφαλή.

Το εμβόλιο με τον εξασθενημένο ιό, της AstraZeneca, που φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο που θα εγκριθεί στον Δυτικό Κόσμο, γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο. Της AstraZeneca έχει δυστυχώς προβλήματα μεθοδολογικά. Σιγά, σιγά βγαίνουν πληροφορίες τις οποίες δεν ξέραμε για τη μέθοδο που ακολουθήθηκε στις μετρήσεις και υπάρχουν αμφιβολίες” υπογράμμισε.

Keywords
ελλαδα, ΕΟΔΥ, κρουσματα σημερα, ενημερωση, αδωνις γεωργιαδης, real fm, νέα, επηρεάζει, δίλημμα, click, μμμ, lockdown, αθηνα, real, pfizer, Moderna, AstraZeneca, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εμβολιο pfizer, βγαινουν, χωρες, εθνικη, εργασια, ιατρικη, πιεση, πλαισιο, σκαι, τα νεα, υγεια, ωρα, pfizer, real, real fm, αγορα, αδωνις, αμερικη, ανησυχητικο, αττικη, ατομο, βιβλιοπωλεια, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δίλημμα, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ειπε, υπαρχει, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, εν μερει, επικοινωνια, επαγγελματικο επιμελητηριο, επηρεάζει, ετη, ετων, ιδιο, ειδος, ηλικια, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κομμωτηρια, λειτουργια, λεπτομερειες, μοιρα, προβληματα, πρωι, πυλες, ραντεβου, σιγουρο, βηματα, click, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, ομαδες, πληροφοριες, ταξιδι, βεβαιως
Τυχαία Θέματα