Κρίσιμη συνάντηση απόψε για τα Θρησκευτικά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μπουρλότο μυρίζει η κατάσταση ανάμεσα σε εκκλησία και Μαξίμου για το τεράστιο ζήτημα των Θρησκευτικών.

Η Ιεραρχία παρατηρώντας αδυναμία στις διαπραγματεύσεις της με τον Υπουργό Παιδείας, αποφάσισε να ζητήσει απευθείας συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό με κύριο αίτημα όπως λένε οι πληροφορίες την απόσυρση του νέου προγράμματος σπουδών στα Θρησκευτικά.

Στη συνάντηση απόψε στις 19.30 θα είναι και ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

κ. Καμμένος. Σχετικά με τον κ. Φίλη , ο οποίος θα είναι παρών, εκπρόσωποι τύπου της Εκκλησίας απάντησαν σε δημοσιογράφους πως «δεν έχει τεθεί κανένας όρος» όσο αφορά στη συμμετοχή του στο δείπνο και ότι ουδέποτε θα μπορούσε η Εκκλησία να ζητήσει την απομάκρυνση του από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεραρχίας, οι ιεράρχες «κατέληξαν ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος».

Τι είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, κ. Χάρης Κονιδάρης μίλησε στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου» υπογραμμίζοντας πως ο Μακαριότατος δε θα κάνει κάποια κουβέντα με τον κ.Φίλη για το φλέγον ζήτημα των Θρησκευτικών. Ενοχλημένος ο κ. Κονιδιάρης αναφέρθηκε σε «αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα πιθηκίστικα μοντέλα άλλων χωρών», ενώ ζήτησε το σεβασμό της πολιτείας στο Σύνταγμα τονίζοντας πως ο χώρος της εκκλησίας δεν αναμείχθηκε ποτέ στα πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Θέση πήραν και τα κόμματα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Κεντρώων ζητώντας να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος εφ΄ όλης της ύλης και να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας. Στο πλευρό της Ιεραρχίας το κόμμα, αναφέρει μεταξύ άλλων : «Στηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζουμε την ανεξιθρησκία και την ελεύθερη διακίνηση όλων των δογμάτων, όμως πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως επίσημης συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκείας της χώρας».

Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ, ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση που έθιξε ένα τόσο λεπτό ζήτημα και άνοιξε πόλεμο με την εκκλησία κατηγορώντας την για πρωτόγονο αντικομμουνισμό . Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ λέει σε ανακοίνωση πως «Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές, επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό. Και συνεχίζει: «Πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.».

Σαν μια προσπάθεια διάλυσης του κράτους βλέπει το ΚΚΕ τη συμπεριφορά Εκκλησίας και κυβέρνησης και τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας: «Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.α.».

Το άρθρο Κρίσιμη συνάντηση απόψε για τα Θρησκευτικά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα