Κρίσιμες ώρες για Προσφυγικό και Αξιολόγηση αύριο στη Σύνοδο Κορυφής – «Πάρκινγκ» προσφύγων η Ελλάδα;

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της ως προς το Προσφυγικό αλλά και την κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έναντι ανταλλαγμάτων θα επιδιώξουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «παρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης.

Τον κίνδυνο αυτό επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» εξέφρασε τον φόβο ότι «μόνο τον Μάρτιο να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, προχώρησε σε δύο αυστηρά διαβήματα στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας ότι η στάση τους ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς τους σχέσεις με την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες αύριο και την Τρίτη στην Άγκυρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσπάσει δεσμεύσεις (γραπτές αυτή τη φορά) από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και από την Τουρκία για το πρόγραμμα επαναπροώθησης.

Στη Σύνοδο Κορυφής το «πράσινο φως» για το ΝΑΤΟ

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το θέμα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί νατοϊκά πολεμικά πλοία.
Αυτό επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας ενδεχομένως να ανάψει το «πράσινο φως».

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το τελευταίο 24ωρο, στα ελληνικά νησιά έφθασαν 878 μετανάστες και πρόσφυγες, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό».
Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρονται στον Πειραιά, στον οποίο φιλοξενούνται περίπου 3.000 άτομα. «Η Ελλάδα δεν θέλει τη μονιμοποίηση αυτών των προσωρινών δομών φιλοξενίας» έσπευσε να διευκρινίσει.

Συνεδριάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο τα ανοιχτά και δύσκολα μέτωπα του προσφυγικού και της αξιολόγησης, συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει με την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.
Με το βλέμμα όλων, βέβαια, σε κυβέρνηση και κόμμα, να στρέφεται στην αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά και στο Eurogroup για την πορεία την οικονομία και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μ” αυτά τα δεδομένα, το κόμμα παραμένει «μουδιασμένο» και τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, αφήνουν σε δεύτερο χρόνο τη διενέργεια του συνεδρίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν τους απασχολεί το πώς θα πορευτεί το κόμμα από δω και πέρα, όπως και αλλά ζητήματα ιδεολογικής φύσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα