Κουβέλης: Καταλύτης των εξελίξεων η «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία»

«Η ‘’Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία’’ θα γίνει ο καταλύτης που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην εκδήλωση του συνδυασμού που έγινε απόψε το βράδυ, Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

«Συγκροτούμε

τον προοδευτικό πόλο», είπε και έκανε άνοιγμα σε όλους όσους επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με την οικονομία ζωντανή, ανεξάρτητα από το αν αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί ή κεντρώοι.

Όπως είπε ως «πρώτιστη αρχή ο προοδευτικός πόλος έχει την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών».

Ξεκαθάρισε ότι τίθεται υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας και τάχθηκε απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες και πρακτικές.

Για το «δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ» είπε ότι επιχειρεί να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο.

Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, είπε.

Η κυβερνητική πολιτική προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους, συνέχισε ο κ. Κουβέλης.

Ενώ ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε ότι αυτή καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές.

Ο κ. Κουβέλης έκανε αναφορά και για το διάστημα που συμμετείχε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι συνέβαλε στην αποφυγή της χρεοκοπίας και την αποτροπή της εξόδου από την Ευρωζώνη.

«Αποδείξαμε, επίσης, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε συντηρητικές πολιτικές που δεν προκύπτουν μόνο από την υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης».

Εξάλλου, όπως είπε η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. «Όταν τον Ιούλιο του 2012, η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε την ψήφο της για να υπάρξει κυβέρνηση, το έπραξε από θέση ευθύνης. Θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε στον ευρύχωρο και βολικό χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Η χώρα, είπε, απειλούνταν από πολιτική ρευστότητα. Ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη και η απειλή και της τυπικής χρεοκοπίας ήταν παρούσα, αφού η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει.

Προσήλθαμε στο πλαίσιο συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία όμως δεν τηρήθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Όπως διευκρίνισε δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα, δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τη ΔΕΗ, για τα λιμάνια, έθεσε θέματα δημοκρατίας κάνοντας λόγο και για τον αντιρατσιστικό νόμος, που η απουσία του, όπως είπε, καταγράφει τη συντηρητική όσο και ακροδεξιά αναδίπλωση της κυβέρνησης. Επίσης αναφορά έκανε και στο κλείσιμο της ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως βαθύτατα αντιδημοκρατική.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κουβέλης διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες κινήσεις συγκρότησης της κεντροαριστεράς λέγοντας ότι στόχος δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων, ούτε μια κεντροαριστερά «γενικών καθηκόντων», ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα – που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης.

Αντίθετα, τόνισε, το ζητούμενο είναι μια κεντροαριστερά που θα αλλάξει τα πράγματα, θα ωθήσει μπροστά την πολιτική ζωή της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα