Κουβέλης: Η ΝΔ ήθελε να μπετονάρει τον πολιτικό της χώρο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος-εκτός των άλλων- στην πρόσφατη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και το μείζον θέμα της ΕΡΤ.

«Το θέμα της ΕΡΤ

ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχε προηγηθεί πληθώρα διαφωνιών για άλλα ζητήματα, τις οποίες εστίασε ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο, όχι τόσο σε ό, τι αφορούσε στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά σε ζητήματα δημοκρατίας», τόνισε αρχικά ο κ. Κουβέλης.

Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με αποφάσεις που έλαβε, όπως για το αντιρατσιστικό, επιχείρησε να μπετονάρει τον πολιτικό της χώρο» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την απόφαση που έλαβε για το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επεδίωκε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές αλλά τελικά ανέκρουσε πρύμναν λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους».

Ακόμη είπε για ακόμη μια φορά την άποψή του, ότι πριν από την συνάντηση της Πέμπτης, οπότε και αποχώρησε ο ίδιος από την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, «είχε ήδη επέλθει συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου να συνεχίσουν κοινή κυβερνητική πορεία».

Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στη χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν ακόμη περιθώρια σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μία επιλογή κεντροδεξιάς και όχι κεντροαριστεράς».

Πάντως ο κ. Κουβέλης από την αρχή της τοποθέτησής του, υπεραμύνθηκε της επιλογής που έκανε τον Ιούνιο του 2012 να συμμετάσχει στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «με την υπεύθυνη στάση της ΔΗΜΑΡ απέφυγε η χώρα τις αλλεπάλληλες εκλογές και είναι πολιτικά υπερήφανη» για την απόφασή της αυτή.

«Ήταν κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να μην οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη και πέτυχε να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στο εξής δήλωσε: «Θα στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την αναζήτηση λύσεων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα στεκόμαστε απέναντι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις».

Αναφορικά με την ΕΡΤ, ξεκαθάρισε, πως είναι «υπέρ της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού αλλά με ανοιχτή την ΕΡΤ» και χαρακτήρισε «πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά, 15 μέρες μετά να μην έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και το «μαύρο» να παραμένει με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την Δημοκρατία».

Σχετικά με την προχθεσινή απόφαση του κόμματος να παραμείνουν τα στελέχη του σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού επανέλαβε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο» και συμπλήρωσε ότι «αυτοί που έχουν τοποθετηθεί δεν είναι και όλοι μέλη του κόμματος αλλά προτάθηκαν κατόπιν αξιολόγησης. Εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως λάφυρο τον χώρο του Δημοσίου τότε μπορεί να τους διώξει αλλά θα πρέπει να μας πει το γιατί».

Τέλος ο κ. Κουβέλης απηύθυνε πρόσκληση «για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού προκειμένου να αλλάξει η ροή των πραγμάτων και να διαμορφωθεί ένα χώρος έκφρασης που θα εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα