Κόντρα Κατρούγκαλου-Βρούτση για το Ασφαλιστικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Συνταγματικό το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση»

«Σε μία κοινωνία φτωχοποιημένη, μετά από αυτήν την πενταετία-εξαετία λιτότητας και επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα για συμπληρωματική ασφάλιση, πέραν της υποχρεωτικής και κύριας, είναι προφανώς πολύ μικρό.

Οι παροχές του πρώτου πυλώνα, αυτές, δηλαδή, που εγγυάται το κράτος -της δημόσιας, κύριας ασφάλισης- πρέπει να είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν την

αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου, καθώς και ένα εισόδημα, όσο το δυνατόν πλησιέστερο στο εισόδημα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της εργασίας. Εάν δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, η συμπληρωματικότητα του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα δεν αρκεί, γιατί το κράτος έχει προφανώς βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει τον δικό του ρόλο.

Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πλήρως χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ έκανε λόγο για αντικειμενική αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος. Όταν αναλάβαμε το 2015, το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων ήταν στο 9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, μία μεγάλη μαύρη τρύπα. Το σύστημα ήταν χρεοκοπημένο, γιατί ήταν άναρχο, κατακερματισμένο, δεν παρείχε ίση προστασία σε όλους ούτε καν ικανοποιητική προστασία στους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους.

Ήταν ανάγκη να μεταρρυθμιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, διότι η λειτουργία του δημιουργούσε ελλείμματα. Επίσης, χρειαζόταν να μεταρρυθμιστεί, ώστε να επιβληθούν κανόνες ισονομίας.

Η πρώτη μας τομή που ανταποκρίνεται σε μία καταστατική αρχή της αριστεράς, ήταν η ισονομία, ίσοι κανόνες για όλους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και η δεύτερη καταστατική αρχή είναι η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επομένως, όχι μόνο έχουμε ένα σύστημα του οποίου οι αρχές είναι ορθολογικές, ανταποκρίνονται στην ισότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και ένα σύστημα που δίνει ελπίδα, γιατί συνδέει τις συντάξεις με την άνοδο της οικονομίας».

Γιάννης Βρούτσης: «Τα κάνατε θάλασσα…»

«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτό το διάστημα των 17 μηνών δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος. Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Ίσα-ίσα ανέφερα και μεταρρυθμίσεις όπως τον Ήλιο που καταργήθηκε, όπως και την άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα έδινε συντάξεις πραγματικά σε ένα μήνα, ή σε μια μέρα ακόμα, το σύστημα Άτλας, το οποίο ξεκίνησε με 0 δαπάνες, όπως έγινε και το σύστημα Ήλιος με 0 δαπάνες, το οποίο έχει καταγράψει τα 21 έτη εργασιακού βίου όλων των Ελλήνων εργαζομένων, μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε μπει στο σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και φρέναρε. Δεν συνεχίστηκε…

Δυστυχώς όλα γκρεμίστηκαν. Διότι γκρεμίστηκε το δημοσιονομικό υπόδειγμα της χώρας, ο τραπεζίτης ο κεντρικός της χώρας, ο Γιάννης Στουρνάρας πριν από ένα μήνα είπε ότι αυτό στοίχισε 86 δισεκατομμύρια ευρώ στα δάνεια.

Η μέτρηση είναι ότι στοίχισε 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε πλούτο την διετία 2015-2016, μείωση του ΑΕΠ και στοίχισε και 12 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα μαζί με τον κόφτη. Αυτό, υποχρέωσε την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα ύψους 3,1 δισ. ευρώ τη στιγμή που στο email Χαρδούβελη παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό ήταν 310 εκατομμύρια. Δεκαπλάσια μέτρα. Αναγκάστηκε δηλαδή η κυβέρνηση να πάρει πάνω της ένα βάρος για να κλείσει το νέο δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε και να το ρίξει στο ασφαλιστικό.

Έτσι λοιπόν αναγκάστηκε να μειώσει εφάπαξ, να μειώσει επικουρικές σε ένα επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο προβλεπόταν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Φτάνουμε σε ένα σημείο στο οποίο η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να κλείσει το κενό το οποίο δημιούργησε η ίδια της η πολιτική Το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά μια αντιγραφή ενός συστήματος που ήταν έτοιμο να λειτουργήσει.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα εφαρμόζαμε και τη βασική σύνταξη και τη ρήτρα ανάπτυξης και τους ενιαίους κανόνες, το οποίο είναι σωστό που εφαρμόστηκαν. Ήταν στην κατεύθυνση της υλοποίησης».

Το άρθρο Κόντρα Κατρούγκαλου-Βρούτση για το Ασφαλιστικό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα