Κομισιόν: «Η Ε.Ε. χτίστηκε πάνω στην απόρριψη των απολυταρχικών καθεστώτων και των ιδεολογιών που τα δημιούργησαν»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στην απόρριψη των απολυταρχικών καθεστώτων και των ιδεολογιώνπου τα δημιούργησαν, σημειώνει σε σημερινό του μήνυμα εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, εκατομμύρια Ευρωπαίοι υπέφεραν κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «η σημερινή ημέρα, η 23η Αυγούστου, σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

«Θυμόμαστε

τα θύματα αυτών των καθεστώτων και επαναλαμβάνουμε την απόρριψη των ιδεολογιών στις οποίες χτίστηκαν», δήλωσε εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς, αρμόδιος μεταξύ άλλων για θέματα κράτους δικαίου.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος σημειώνει ότι «στις 23 Αυγούστου 1939, η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το σύμφωνο Molotov-Ribbentrop, το οποίο σημάδεψε την αρχή μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην πρόσφατη ιστορία της ηπείρου μας».

«Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει, «περιόρισαν τις ελευθερίες των ανθρώπων, παραβίασαν τα δικαιώματά τους και έκαναν εκατομμύρια απλών πολιτών θύματα της ιδεολογίας τους».

«Πρέπει να θυμόμαστε τις πεποιθήσεις του παρελθόντος για να μας δώσουν τη γνώση και τη δύναμη να απορρίψουμε όσους επιδιώκουν να αναβιώσουν αυτές τις ιδεολογίες», σημειώνει ακόμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε στις κοινές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και στην απόρριψη του ακραίου εθνικισμού. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως δεδομένο. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε καθημερινά», ξεκαθαρίζει εκ μέρους της Κομισιόν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος και συμπληρώνει πως «ο εξτρεμισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και το μίσος μπορούν ακόμα να ακουστούν σε δημόσιο λόγο στην Ευρώπη».

«Η διατήρηση αυτών των αναμνήσεων ζωντανών δεν είναι μόνο ένα αφιέρωμα στα θύματα, αλλά και ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ιδεολογίες μπορούν να απορριφθούν έντονα και τέτοιες φρικαλεότητες δεν ξανασυμβούν», εξηγεί.

«Είμαστε σταθεροί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Δεν υπάρχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εξτρεμισμό, μισαλλοδοξία και καταπίεση», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, υποσχέθηκε να απαντήσει γραπτώς στον Έλληνα συνάδελφό του, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.

«Θα απαντήσω γραπτώς στον συνάδελφό μου» δήλωσε ο Reinsalu σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σημαντικό έργο της αποσαφήνισης και της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης».

«Παραδόξως, αυτή η επιστολή θα δώσει επίσης μία πολύ σαφή αιτιολόγηση για το ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για το μέλλον μας, καθώς και για τα εκατομμύρια των θυμάτων» προσέθεσε ο Reinsalu.

Το άρθρο Κομισιόν: «Η Ε.Ε. χτίστηκε πάνω στην απόρριψη των απολυταρχικών καθεστώτων και των ιδεολογιών που τα δημιούργησαν» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Η Ε Ε,komision, i e e