Κομοτηνή: Ένας κτηνοτρόφος παράδειγμα προς μίμηση

15:28 23/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Λουτφή Καλεντζή, πατέρας τριών παιδιών, ασχολείται με την κτηνοτροφία τα τελευταία 15 χρόνια. Μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και μαθητής από τον Σεπτέμβριο του Εσπερινού Λυκείου στα 41 του χρόνια αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση στο χώρο του Πρωτογενούς Τομέα. «Αποφάσισα στα 40 μου να μορφωθώ γιατί την μόρφωση την έχουμε όλοι ανάγκη» δηλώνει κι ευχαριστεί την οικογένειά του που στέκεται στο πλευρό του και σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ξεκίνησε από το μηδέν την ενασχόλησή του με την κτηνοτροφία. Σήμερα το

κοπάδι του αριθμεί 500 πρόβατα. Μια οικογενειακή μονάδα εντατικής παραγωγής γάλακτος καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη. «Εμείς δίνουμε γάλα συνέχεια κι όχι μια συγκεκριμένη σεζόν κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία.» δηλώνει κι αποκαλύπτει ότι παράγει 150 τόνους γάλα ετησίως. Όσον αφορά στις ζωοτροφές, τις προμηθεύεται από την αγορά, εκείνος καλλιεργεί μόνο το τριφύλλι. «Έτσι όπως έγινε η καλλιέργεια, αν δεν έχεις χωράφια, δεν συμφέρει.» σημειώνει προσθέτοντας ότι οι κτηνοτρόφοι αυτό που χρειάζεται για να στηριχτούν είναι η έγκαιρη πληρωμή από τις γαλακτοβιομηχανίες. «Η καθυστέρηση ξεπερνά τους τρεις – τέσσερις μήνες κι αυτό είναι πρόβλημα. Είναι γενικό το κακό, δεν αφορά μια μόνο γαλακτοβιομηχανία.» εξηγεί σημειώνοντας παράλληλα την ικανοποίηση του από την θετική αντιμετώπιση των κρατικών υπηρεσιών.

Η νομιμότητα απαλλάσσει από μελλοντικά προβλήματα
Γνωρίζοντας καλά τα θέματα της δουλειάς του σπεύδει να συμβουλέψει τους νέους που ξεκινούν τώρα την ενασχόληση τους με την κτηνοτροφία να είναι καθόλα νομότυποι με την δημιουργία των εγκαταστάσεών τους. «Έτσι, θα είναι απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε φόβο κι ανασφάλεια δημιουργεί η παρανομία.» δηλώνει προσθέτοντας πως το σημαντικό είναι ένας κτηνοτρόφος να αγαπάει τη δουλειά του για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. ««Η μισή ψυχή του ζώου είναι το αφεντικό του» έλεγε ο παππούς μου και είχε δίκαιο.»

Πωλούν φθηνά, κάτω του κόστους

Η χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος, 85 λεπτά το κιλό τώρα, αλλά και των αμνοεριφίων είναι πρόβλημα. «Οι χαμηλές τιμές πώλησης βάζουν μέσα τον κτηνοτρόφο» δηλώνει ο κος Λουτφή Καλεντζή δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Η κατάσταση είναι άθλια. Για κάθε αρνί που πουλά ο κτηνοτρόφος βάζει από την τσέπη του δέκα ευρώ, δεν έχει κανένα απολύτως κέρδος.»

Ένα τυροκομείο στα μελλοντικά του σχέδια

Δεν πτοείται από τις δυσκολίες, ήδη είναι έτοιμος να παρακολουθήσει μαθήματα τυροκομίας με στόχο πολύ γρήγορα το γάλα που παράγει η μονάδα του να το κάνει τυρί. Έτσι, θα κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. «Να μπορέσω να σπουδάσω τα παιδιά μου και γι αυτό απαιτείται πολύ δουλειά κι υπομονή.»
Φώτο:Λουτφή Καλετζή Κείμενο – Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα