Κόκκινα δάνεια : Λελογισμένο «κούρεμα», πλειστηριασμοί και πώληση σε funds

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται πως επιλέγεται μια συνδυαστική τακτική σε ότι αφορά στην διαχείριση των κόκκινων δανείων , που θα περιλαμβάνει τόσο μια μέθοδο στοχευμένου «κουρέματος» όσο και τις επιλογές των πλειστηριασμών σε περιπτώσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών», οπως και της πώλησης σε funds κυρίως παλαιών καταναλωτικών δανείων.

Οι προθέσεις των τραπεζών

Οι διοικήσεις των τραπεζών

προσανατολίζονται στην κατεύθυνση του «κουρέματος» ποσοστού των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, καθώς όπως αποδεικνύεται από σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί, η μαζική πώλησή τους σε funds συνιστά μια ζημιογόνο λύση. Καθώς τα funds για αναλάβουν τα κόκκινα δάνεια προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν το 25% της ονομαστικής αξίας του δανείου.

Ως απόρροια αυτού του γεγονότος, οι τράπεζες φαίνεται πως προκρίνουν την λύση του «λελογισμένου» και «στοχευμένου» κουρέματος των προβληματικών δανείων, κυρίως επιχειρηματικών και στεγαστικών και λιγότερο των καταναλωτικών.

Τα βασικά κριτήρια για ενδεχόμενο «κούρεμα»

Βασικός και απροσπέλαστος όρος για την ευόδωση της προοπτικής κουρέματος ενός δανείου είναι η αποδεδειγμένη ανικανότητα του οφειλέτη να προχωρήσει στην αποπληρωμή του. Βασική επιδίωξη είναι η επιλογή των δανείων που θα εισέλθουν σε καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης να γίνει με τον πλέον προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην υπάρξει αδικία σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών.

Σε ότι αφορά στην ποσότητα των δανείων που θα πωληθούν σε funds, θα αφορά κυρίως σε καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα πέραν των δύο ετών. Ταυτόχρονα η επιλογή των πλειστηριασμών παραμένει μέσα στις επιλογές των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς ήδη 2.000 φάκελοι που αφορούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων είναι έτοιμοι, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής της συγκεκριμένη τακτικής.

Σε κάθε περίπτωση τα βήματα από την πλευρά των τραπεζών θα είναι προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών, καθώς η έμφαση θα δοθεί καταρχήν και σε πρώτη φάση, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μπορούν να αποπληρωθούν, αλλά οι οφειλέτες επιλέγουν να μην το πράττουν.

Το άρθρο Κόκκινα δάνεια : Λελογισμένο «κούρεμα», πλειστηριασμοί και πώληση σε funds εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα