Κοίτα ποιος μιλάει!

Είναι εξωφρενικό ο επίσημος Ολυμπιακός και οι γνωστοί ερυθρόλευκοι “κύκλοι” να ζητούν από τον Ιβάν Σαββίδη να τους αποδείξει την πηγή προέλευσης των κοντά 32,5 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει “ρίξει” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι εξωφρενικό και μαζί τρελό να κάνουν υποδείξεις στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το θέμα των χρεών του “Δικέφαλου” προς το δημόσιο, αυτοί που ενεπλάκησαν σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά

σκάνδαλα της χώρας και γλίτωσαν με χαριστικές ρυθμίσεις πάνω από 6 δις δραχμές. Αλλωστε, είναι γνωστή και καθόλου τυχαία η ταμπέλα που τους έχει μείνει από το τότε: “Η ομάδα του δημοσίου”!

Επί 13 χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν από πάνω μέχρι κάτω χρεωμένος στο ελληνικό Δημόσιο. Το όνομα της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν καταχωρημένο στα τεφτέρια του εκάστοτε υπουργού οικονομικών και οι συνολικές οφειλές ξεπερνούσαν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Οι πάντες γνώριζαν για τις ευνοϊκές και χαριστικές ρυθμίσεις εξ ου και το… παρατσούκλι που κόλλησαν στους “ερυθρόλευκους” ως η “ομάδα του Δημοσίου”. Η μία ευνοϊκή ρύθμιση διαδέχονταν την άλλη ως το 2000 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε και εξόφλησε “πακέτο” και τις 16 μηνιαίες δόσεις που απέμεναν.

Τι είχε συμβεί μέχρι τότε; Ο Ολυμπιακός χρωστούσε της… Μιχαλούς κι όμως συνέχιζε να αγωνίζεται κανονικά στο πρωτάθλημα, χωρίς την παραμικρή κύρωση, χωρίς την παραμικρή τιμωρία. Η στενή σχέση του με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια, αλλά κορυφώθηκε με την “συμμετοχή” του Γιώργου Κοσκωτά και του αδερφού του Σταύρου, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στη μεταπολεμική Ελλάδα, το “Σκάνδαλο Πάμπερς” με συμπρωταγωνιστές τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα υψηλά στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το 1988 έρχεται στη δημοσιότητα το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η Τράπεζα Κρήτης, που είχε επιδοτηθεί από την κυβέρνηση με 75 δισεκατομμύρια δραχμές, καταρρέει. Ο Κοσκωτάς διαφεύγει στη Βραζιλία με τη βοήθεια του “βασιλιά” των ρουμπινιών Αργύρη Σαλιαρέλη, αλλά τελικά συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ οδηγείται στις φυλακές του Σάλεμ και στη συνέχεια εκδίδεται στην Ελλάδα για να δικαστεί. Μέχρι τότε έχει προλάβει να αγοράσει για χάρη του Ολυμπιακού, ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά και φέρνει στη χώρα μας ποδοσφαιριστές, παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Λάγιος Ντέταρι. Με χρήματα από τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στην Τράπεζα Κρήτης πληρώθηκαν όλες μα όλες οι μεταγραφές εκείνης της εποχής.

Μαζί αρχίζει και το πλιάτσικο των επιχειρήσεων Κοσκωτά. Ο Αργύρης Σαλιαρέλης, ο “βασιλιάς” των ρουμπινιών, που αργότερα μπήκε φυλακή, “αγοράζει” τον Ολυμπιακό, ο Αλαφούζος την Καθημερινή με τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες αργότερα, και πάει λέγοντας. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει την κάτω βόλτα και το ίδιο διάστημα διάφοροι πολιτικοί προσπαθούν να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις για να γίνουν πράξη οι χαριστικές ρυθμίσεις προς την ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Ενας εξ αυτών ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Μαρινάκης, ο πατέρας του σημερινού προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο προσκήνιο εμφανίζεται, ως ο σωτήρας του συλλόγου, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Η πρώτη περίοδος, όμως, παραμένει δύσκολη. Τα χρέη είναι πολλά και αβάσταχτα ακόμη και για έναν επιχειρηματία που είχε άριστες σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος, είτε αυτές ήταν μπλε, είτε ήταν πράσινες… Το καλοκαίρι του 1993, ο Ολυμπιακός διανύει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του και ο Σωκράτης Κόκκαλης πιέζει την τότε κυβέρνηση για ρύθμιση των χρεών (ύψους 11 δισεκατομμυρίων δραχμών προς το δημόσιο, την Τράπεζα Κρήτης και τρίτους), προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αποστέλλει επιστολές στους βουλευτές Πειραιά, τον δήμαρχο, τον νομάρχη και τους φορείς της πόλης ζητώντας τη συμπαράστασή τους, ενώ την ίδια ώρα η Θύρα 7 έχει προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας για την Τετάρτη 28 Ιουλίου 1993. Ως διά μαγείας τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Μάνος καταθέτει στη Βουλή την περιβόητη τροπολογία κι άπαντες είναι ευχαριστημένοι. Μόνο τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και Συνασπισμός) αντιδρούν θεωρώντας τη ρύθμιση δυσβάσταχτη για το Δημόσιο, αλλά ουδείς ασχολείται. “Εκ μέρους όλων των φίλων και οπαδών του ιστορικού συλλόγου μας, επιθυμώ να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα για τη θετική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί στην τελευταία πενταετία στο μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της χώρας”, δηλώνει περιχαρής ο Σωκράτης Κόκκαλης!

Και για να τελειώνουμε, δεν μπορεί να μιλάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για νομιμότητα και ηθική ο κατηγορούμενος για εμπλοκή στους στημένους αγώνες, ενώ πρόσφατα η ΠΑΕ στην οποία είναι μεγαλομέτοχος έφαγε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από το ΣΔΟΕ για φορολογικές παραβάσεις.

“ΣΒΗΣΤΗΚΑΝ” ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΔΙΣ.!

Ποια ήταν τα κέρδη του Ολυμπιακού από την τροπολογία Μάνου; Οι ερυθρόλευκοι χρωστούσαν 3.800.000.000 δραχμές στην Τράπεζα Κρήτης, όμως τα 2.600.000.000 θα τα πλήρωνε το κράτος ως εγγυητής, ενώ για το υπόλοιπο 1.200.000.000 θα αποφάσιζαν τα δικαστήρια αν (πότε και πώς) θα πληρώνονταν. Προς το δημόσιο υπήρχαν οφειλές 700.000.000 δραχμών τα οποία θα αποπληρώνονταν σε 120 μηνιαίες δόσεις. Σημαντική λεπτομέρεια; Το ποσό θα παρακρατείτο από τις δόσεις των κρατικών επιχορηγήσεων. Διεγράφησαν τα χρέη από το φόρο δωρεάς απόκτησης του Λάγιος Ντέταρι (1.500.000.000 δραχμές), καθώς και ο φόρος από τις μεταγραφές των Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ (1.200.000.000 δραχμές), ενώ για τα χρέη προς τρίτους (συνολικού ύψους 3.872.000.000) θα αποφαίνονταν τα δικαστήρια. Ο Ολυμπιακός λοιπόν από 11,5 δισ. έφτασε να οφείλει 5,7 κι αυτά υπό προϋποθέσεις (εκκρεμούσαν τα χρέη προς τρίτους και το υπόλοιπο προς την Τράπεζα Κρήτης).

Και να ήταν μόνο αυτά…

Η χούντα των συνταγματαρχών ετοίμαζε γήπεδο στον Ολυμπιακό από 1967 και θα το ονόμαζε μάλιστα «21η Απριλίου» αλλά σύμφωνα μα δημοσιεύματα της εποχής οι ερυθρόλευκοι έφαγαν τα χρήματα σε μεταγραφές!

Και πιο πρόσφατα μέγα σκάνδαλο έγινε με το νέο Καραϊσκάκη, το οποίο δόθηκε στον Κόκκαλη και τον Ολυμπιακό με εξωπραγματικά ευνοϊκούς όρους για να εξυπηρετηθεί η ομάδα του δημοσίου και βέβαια ξεσπιτώθηκε και ο Εθνικός…

Η λίστα με τα σκάνδαλα του Ολυμπιακού έχει το μέγεθος εγκυκλοπαίδειας και θα μπορούσαμε να γράφουμε μέρες για όλα με όσα έχει επιβαρύνει ο ΟΣΦΠ τον ελληνικό λαό…

πηγη:inpaok

Keywords
παε παοκ, σωκράτης κόκκαλης, στέφανος μάνος, βαγγέλης μαρινάκης, ολυμπιακος, ΠΑΟΚ, δις, ελλαδα, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, κρητη, ηπα, μαρινακης, μπλε, καλοκαιρι, χρεοκοπια, πειραιας, βουλη, ΚΚΕ, σδοε, οσφπ, εθνικη τραπεζα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σταυροι, ολυμπιακοί αγώνες, 600 δις, εκλογες ηπα, στέφανος μάνος, κομματα, βουλευτες, το θεμα, βραζιλια, ηγεσια, ηθικη, ηπα, θεμα, θυρα 7, ιβαν, καθημερινη, μεγα, οσφπ, περιοδος, σδοε, σωκρατης, χουντα, ωρα, αγορα, αγωνες, αλαφουζος, βαγγέλης μαρινάκης, βοηθεια, γηπεδο, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δις, δοθηκε, εγινε, ευρω, ερχεται, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, κυβερνηση, μπλε, ομαδα, ονομα, παε παοκ, παε ολυμπιακος, ποδοσφαιρο, πηγη, πλιατσικο, ρυθμισεις, ρυθμιση, συνεχεια, σωκράτης κόκκαλης, τιμωρια, φυλακη, φυλακες, χωρα, μεινει, τρελο, τραπεζα
Τυχαία Θέματα