Κοιμηθείτε και «ξορκίστε» το κρυολόγημα!

Θέλετε να προστατευτείτε από το κρυολόγημα; Αυτό που συμβουλεύουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, με επικεφαλής τον δρα Σέλντον Κοέν, είναι να… κοιμηθείτε καλά!

Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα, στο οποίο μολύνθηκαν σκοπίμως με ιούς κρυολογήματος 153 υγιείς εθελοντές. Οι εθελοντές αυτοί, ηλικίας από 21 ως 55 ετών, παρακολουθούνταν επί 14 ημέρες, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν των ύπνο τόσο των αντρών, όσο και των γυναικών. Στη συνέχεια οι ερευνητές έσταξαν ένα διάλυμα που περιείχε ρινοϊό στη μύτη

τους και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για πέντε ημέρες. Επίσης, μετά από 28 ημέρες οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος, για να διαπιστώσουν αν είχαν αναπτυχθεί αντισώματα.

Από την ανάλυση των δειγμάτων προέκυψε ότι όλοι οι εθελοντές μολύνθηκαν από τον ρινοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα σε αυτόν, όμως συμπτώματα κρυολογήματος εκδήλωσαν ο ένας στους τρεις. Αναλύοντας τα δεδομένα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος. Επιπλέον, όσοι αργούσαν να κοιμηθούν ή έκαναν ανήσυχο ύπνο είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα