Κλοπές αυτοκινήτων: Λάπτοπ κατά ιμομπιλάιζερ

Πονοκέφαλος για τρεις! Πρώτον, για τον ιδιοκτήτη τού, συνήθως «έξυπνου», αυτοκινήτου, που μένει στήλη άλατος, όταν διαπιστώνει ότι εκλάπη. Δεύτερον, για την Αστυνομία, που τρέχει και δεν φτάνει να ακολουθεί τις ηλεκτρονικές μεθόδους κλοπής των συμμοριών! Και τρίτον, για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που παρατηρώντας τη ραγδαία άνοδο των κλοπών αυτοκινήτων πόλης, προβληματίζονται για τα ασφάλιστρα!

Επτά με οκτώ χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων κάθε χρόνο, μόνο στην Αττική, διαπιστώνουν ότι το «όνειρο» κάθε Έλληνα πέρασε σε άλλα χέρια. Και αν μεν πίσω από την κλοπή είναι

περιστασιακοί ληστές ή…τρομοκράτες, το τροχοφόρο μπορεί να βρεθεί κάπου παρατημένο! Αν, όμως, πίσω από την εξαφάνιση κρύβονται high tech κλέφτες αυτοκινήτων, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Τρεις είναι οι πιθανές καταλήξεις. Η μία να δεχθεί τηλεφώνημα ο ιδιοκτήτης για την καταβολή «λύτρων» για να το πάρει πίσω. Συμβαίνει συνήθως σε εύρωστους οικονομικά, που «έχασαν» όχημα μεγάλου κυβισμού, κατά κανόνα πανάκριβο. Η δεύτερη να «χωθεί» το ΙΧ σε κάποιο κατ’ επίφαση γκαράζ ή μάντρα και να κοπεί με τρόπο χειρουργικό για να πουληθεί στη «μαύρη αγορά» ως ανταλλακτικά. Η τρίτη να φορτωθεί σε νταλίκες και μέσω ατμοπλοϊκών δρομολογίων να καταλήξει σε λιμάνια της Ευρώπης και από εκεί στην Αφρική!

Αντικλείδια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Κηφισιά, Πεύκη, Νέα Ερυθραία και Μενίδι ήταν οι τέσσερις περιοχές της Αττικής, όπου είχε αναπτύξει πρωτοποριακή δραστηριότητα μια συμμορία κλεφτών αυτοκινήτων, χωρίς τα «κλασικά» εργαλεία της… μουντζούρας, αλλά με «αντικλείδι» ένα…αθώο λάπτοπ! Με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στον οποίο είχαν «φορτώσει» κλεμμένο λογισμικό συγκεκριμένης και πολύ δημοφιλούς μάρκας αυτοκινήτων, παρέκαμπταν τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης του οχήματος, το γνωστό immobilizer και τα έθεταν σε κίνηση. Τόσο απλά.

Για τη γρήγορη διαφυγή τους επέλεγαν ειδικές διαδρομές του οδικού δικτύου, ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τους να τις χρησιμοποιούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταβαίνουν στην περιοχή Αχαρνών, όπου ήταν και ο τόπος κατοικίας τους. Στις έρευνες της Αστυνομίας βρέθηκε, ανάμεσα σε κλειδιά, μία συσκευή σύνδεσης ηλεκτρονικών εγκεφάλων οχημάτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή και πλήθος ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Με ταξί… έκλεβαν αυτοκίνητα

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εισέβαλαν σε συνεργείο, όπου τρία μέλη σπείρας «δούλευαν» πάνω στα κλεμμένα αυτοκίνητα, η ματιά τους έπεσε σε ένα…ταξί! Δεν άργησαν να καταλάβουν ότι με αυτό το ταξί-μαϊμού τριγύριζαν στις γειτονιές για να παρατηρούν τα αυτοκίνητα που τους «γυάλιζαν» στο μάτι. «Ποιος θα υποπτευόταν», σκέπτονταν, «έναν “ταξιτζή”, που μετέφερε επιβάτες;».

Οι συγκεκριμένοι, χτυπούσαν μόνο πολυτελή αυτοκίνητα. Τα οδηγούσαν στο συνεργείο, όπου παραποιούσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και αφού προέβαιναν σε έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας με στοιχεία τρίτων προσώπων «τρέχα-γύρευε» τα διέθεταν στην κυκλοφορία. Ποια ήταν τα σύνεργα της δουλειάς; Τα… εξής: Ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, ένας ηλεκτρικός τροχός και πέντε κουτιά που περιείχαν πλήθος πόντες με διαφορετικούς χαρακτήρες και σύμβολα.

Οι ασφαλιστικές και η ΕΛ.ΑΣ.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση στις κλοπές και διαρρήξεις των αυτοκινήτων πόλης και πολυτελών τζιπ. Δουλειά…προσοδοφόρα, γιατί για τα ανταλλακτικά, όταν τα οχήματα «κοπούν», είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπισθεί η προέλευσή τους. Καμία εντύπωση δεν προκαλεί πλέον στους αστυνομικούς η «ουρά» των ιδιοκτήτων Ι.Χ. που πέφτουν θύματα. Την ίδια στιγμή, όμως, ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες σταματούν να ασφαλίζουν για κλοπή τα έξυπνα αυτοκίνητα πόλης ή αυξάνουν λόγω κινδύνου τα ασφάλιστρα.

Ένας από τους ασφαλιστικούς συμβούλους λέει: «Τελευταία, τα περιστατικά ολικής ή μερικής κλοπής αυτοκινήτων πόλης έχουν αυξηθεί. Η υψηλή τιμή των ανταλλακτικών τους έχει καταστήσει τα αυτοκίνητα πόλης ελκυστικό στόχο για αρκετούς κλέφτες, οι οποίοι ειδικεύονται στην αφαίρεση τόσο των εξαρτημάτων τους, όσο και ολόκληρου του αυτοκινήτου.Από περιπτώσεις κλοπής ΙΧ πελατών μου και σε συζητήσεις που είχα με αστυνομικούς, μου εξήγησαν πως τέτοιες περιπτώσεις πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο.Η έξαρση του φαινομένου οδήγησε κάποιες ασφαλιστικές στην εξαίρεση της κάλυψης κλοπής για συγκεκριμένο αυτοκίνητο πόλης, ενώ άλλες την παρέχουν με υψηλότερο ασφάλιστρο».

«Οι λόγοι που οδηγούν τους ληστές στην κλοπή των εν λόγω αυτοκινήτων», εξηγεί, «είναι το κέρδος και η μεγάλη ζήτηση. Κι όπου υπάρχει ζήτηση δημιουργείται και η προσφορά.Σύμφωνα με αστυνομικούς που ερευνούν το θέμα, οι κλέφτες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από την πώληση των αυτοκινήτων για ανταλλακτικά. Κι αυτό γιατί έχουν αποσπώμενα μέρη, που αλλάζουν εύκολα και γρήγορα, ενώ δέχονται και πολλά εξτρά».

Χωρίς τιμόνι, χωρίς στροφόμετρο, χωρίς όργανα ενδείξεων

Οι σπείρες χτυπούν τα μικρά αυτοκίνητα κλέβοντας μόνο εξαρτήματα. Αρκετά άτομα έχουν βρει το ΙΧ τους χωρίς τιμόνι, όργανα ενδείξεων (στροφόμετρο, ρολόι), προφυλακτήρα, ζάντες, φτερά κι ό, τι άλλο έχει ζήτηση στη «μαύρη αγορά» ανταλλακτικών. Το ίδιο ισχύει και για τα πολυτελή τζιπ.

Χαμός με τα αγροτικά-Τα φορτία στα πλοία-Τα δρομολόγια

Και ξαφνικά, οι αγρότες, από την Αττική ως τη Μακεδονία, έβλεπαν ο ένας μετά τον άλλον ότι τα εργαλεία της δουλειάς τους, τα φορτηγάκια, εξαφανίζονταν με ρυθμό πολυβόλου! Η Αστυνομία έφτασε σε σπείρα…28 ατόμων, που απεδείχθη ότι είχαν στο…ενεργητικό τους πάνω από ογδόντα κλοπές αγροτικών! Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ!

Πώς δρούσαν

Δρούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2012. Αρχικά εντόπιζαν και… επέλεγαν τα αγροτικά οχήματα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν οχήματα… ενοικιαζόμενα ή ιδιοκτησίας συγγενικών τους προσώπων, τόσο για την κατόπτευση του χώρου και τον εντοπισμό των οχημάτων, όσο και για προπομπούς και «τσιλιαδόρους». Μετά αφαιρούσαν τα οχήματα, τα οποία μετέφεραν είτε σε περιοχή στη Θεσσαλονίκη, είτε σε χωριό των Τρικάλων, όπου ή τα διέλυαν σε ανταλλακτικά ή τα έθεταν σε κυκλοφορία με στοιχεία άλλων νόμιμων αυτοκινήτων. Σε μάντρα μεταχειρισμένων μέλους της εγκληματικής ομάδας βρέθηκε μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και 26 κινητήρες και 35 πλαίσια αυτοκινήτων.

Τι λέει η Αστυνομία

Η Αστυνομία ξέρει γιατί προτιμούν τα αγροτικά. Η ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή, οι μηχανισμοί τελευταίας τεχνολογίας, η καμπίνα για τέσσερα άτομα και συνεπακόλουθα η αξία μεγάλη. «Στην κατηγορία αυτή», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., «έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα τελευταία χρόνια τα οργανωμένα κυκλώματα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ξένη αγορά. Η ιδιορρυθμία των οχημάτων αυτών είναι ότι δεν έχουν αυτοφερόμενο πλαίσιο, αλλά το αμάξωμά τους (καμπίνα-κιβωτάμαξα) και τα μηχανικά μέρη στηρίζονται πάνω σε δύο δοκούς, που παίζουν τον ρόλο πλαισίου του οχήματος και σε αυτούς είναι χαραγμένος ο εργοστασιακός αριθμός πλαισίου».

Φορτώνονταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας-Πήγαιναν Αφρική!

Πριν από λίγες ημέρες, οι τελωνειακές Αρχές της Ηγουμενίτσας, λόγω της έξαρσης του φαινομένου των κλοπών, σταμάτησαν για έλεγχο αυτοκινητάμαξα, που θα ταξίδευε για Βενετία. Εντόπισαν ότι 6 αγροτικά αυτοκίνητα είχαν παραποιημένα στοιχεία, δεν είχαν άδειες κυκλοφορίας, ενώ δεν έφεραν νόμιμα παραστατικά. Τα αυτοκίνητα -συνέβαινε δεύτερη φορά σε δέκα μέρες- είχαν φορτωθεί στον Ασπρόπυργο και είχαν τελικό προορισμό αγορές της Αφρικής, όπου υπάρχουν ελλιπείς μηχανισμοί ελέγχου. Από τη Βενετία η αυτοκινητάμαξα επρόκειτο να ταξιδέψει για το λιμάνι της Αμβέρσας και από εκεί στην Αφρική.

Έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. στην «Αττική freepress» για τις κλοπές-Το φαινόμενο της ίδιας μάρκας

Οι αστυνομικοί, που συνέταξαν έκθεση-φωτιά για το όλο θέμα, καταλήγουν ότι οι κλέφτες αυτοκινήτων συνήθως διαρρηγνύουν την πίσω πόρτα του οχήματος, σπάζουν τον διακόπτη της μίζας, συνδέουν το φορητό κομπιούτερ στο βύσμα της κλειδαριάς και με το διαγνωστικό πρόγραμμα απενεργοποιούν το immobilizer! Επίσης, κατασκευάζουν ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ κλειδί, χρησιμοποιώντας σαν «μήτρα» τον ομφαλό μιας από τις κλειδαριές, κυρίως της πόρτας συνοδηγού ή της τάπας του ρεζερβουάρ.

Τι γίνονται τα αυτοκίνητα μετά την κλοπή;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα είναι αρκετές. Οι πιο ενδεικτικές με βάση την ίδια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι εξής:

-Διαλύονται και διατίθενται στην αγορά ως ανταλλακτικά.

-Εξάγονται στο εξωτερικό με αυτούσιο η παραποιημένο αριθμό πλαισίου. Η παραποίηση γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της απάλειψης του πρωτότυπου εργοστασιακού αριθμού με λείανση και επανεκτύπωση αλφαριθμητικών χαρακτήρων.

-Κυκλοφορούν στη θέση οχημάτων ιδίας μάρκας μοντέλου, τύπου και ει δυνατόν χρώματος, τα οποία έχουν καταστραφεί σε τροχαία ατυχήματα. Στις περιπτώσεις αυτές τα μέλη των οργανωμένων κυκλωμάτων προσπορίζονται τα κατεστραμμένα οχήματα και τα παραστατικά έγγραφα κυκλοφορίας τους (με αγορά, μεταβίβαση κ.λπ. χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία οριστικής διαγραφής).Από το κατεστραμμένο όχημα κρατούν μόνο τους δύο δοκούς του πλαισίου του (οι οποίοι συνήθως λόγω της σύστασής τους δεν καταστρέφονται κατά το ατύχημα).Πάνω σ’ αυτούς υπάρχει ο αριθμός πλαισίου και πάνω σ’ αυτούς εγκαθιστούν όλο το αμάξωμα και τα μηχανικά μέρη του κλαπέντος φορτηγού της ίδιας μάρκας, μοντέλου και τύπου και χρώματος με το κατεστραμμένο. Έπειτα οι δοκοί πλαισίου του κλεμμένου οχήματος καταστρέφονται σε χυτήρια ή πρέσες. Με τη μέθοδο αυτή πετυχαίνουν να μην παραποιείται ο αριθμός πλαισίου, ενώ παραποιείται μόνο ο αριθμός κινητήρα του κλεμμένου, ώστε να ταυτοποιείται σε τυχόν έλεγχο με αυτόν του κατεστραμμένου, που ποτέ δεν βγήκε από την κυκλοφορία! Εκτός από τα τετρακίνητα ΦΙΧ που προαναφέρθηκαν, το κόλπο παρατηρείται και σε ορισμένα επιβατικά, αυτά που χαρακτηρίζονται off-road (σχήματος τζιπ).

Πώς διακινούνται μετά την κλοπή

-Από άτομα που δεν σχετίζονται με την κλοπή.

-Από άτομα μη σεσημασμένα, που δεν εκκρεμεί τίποτε σε βάρος τους.

-Από άτομα που είναι εφοδιασμένα με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν προκαλούν υποψίες, παρά μόνο αν το αυτοκίνητο που οδηγούν είναι δυσανάλογα πολυτελές γι’ αυτά.

-Από οδηγούς-άτομα με υπηκοότητα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ της Γερμανίας, έτσι ώστε η οδήγηση πολυτελούς οχήματος να μη προκαλεί υπόνοιες.

-Με παραποίηση του αριθμού πλαισίου με διάφορες μεθόδους.

-Με πλαστές αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας ή πινακίδες που ανήκουν σε άλλα οχήματα και δεν έχουν δηλωθεί ως αναζητούμενες και εφοδιάζονται με πλαστές άδειες, στις οποίες αναφέρεται σαν ιδιοκτήτης ο οδηγός.

-Με τη χάραξη στα κλεμμένα του αριθμού πλαισίου ενός υπαρκτού οχήματος, που δεν αναζητείται. Του τοποθετούν πινακίδες με τον αριθμό κυκλοφορίας του νομίμου και έτσι ακόμη και αν ο ελέγχων ζητήσει επί πλέον πληροφορίες, να μην είναι δυνατόν να εντοπίσει την παρανομία.

-Με τη μεταφορά-εξαγωγή των οχημάτων στο εξωτερικό, μέσω μη φυλασσόμενων σημείων ή σπάζοντας τις μπάρες ή παρακάμπτοντας τον έλεγχο.

Keywords
λαπτοπ, εν λόγω, tech, νέα, ηλεκτρικος, τζιπ, συγκεκριμένο, προσφορες, δραση, θεσσαλονικη, βύσμα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ταξι, Γόνδολες της Βενετίας, ομαδα διας, αξια, τελη κυκλοφοριας 2012, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χυτηρια, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αφρικη, βενετια, εργαλεια, ζαντες, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, αγορα, αυξηση, απλα, ασφαλιστρα, ατυχηματα, αττικη, αφαιρεση, βύσμα, γινεται, γινονται, διαστημα, εγγραφα, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, εν λόγω, ερευνες, ερυθραια, ιδια, ιδιο, ισχυει, κινηση, κλοπη, μακεδονια, ματια, ματι, μενιδι, ομαδα, ογδοντα, οδηγος, οδηγηση, οκτω, τροχος, οχηματων, οχηματα, οχημα, πευκη, ποιοτητα, πλοια, πορτα, ρεζερβουαρ, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμβολα, τζιπ, τιμη, τρια, τριτη, τροχαια, υπηκοοτητα, υψηλη, φτανει, φτερα, φορα, αγορες, εξυπνα, road, ηλεκτρονικα, κλεφτες, ληστες, οργανα, πληροφοριες, πωληση, tech, χερια
Αναζητήσεις
πευκη μαντρα αυτοκινητο, πευκη mantra aftokinito
Τυχαία Θέματα