«Κλειδώνει» το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη

Δραματικές περικοπές περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που θα κληθούν να εγκρίνουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπή του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 64 ετών, κατάργηση δώρων και επιδομάτων σε Δημόσιο-συντάξεις, περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ είναι μερικά από τα σκληρά οριζόντια μέτρα. 

Στο 67ο έτος της ηλικίας αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης από την 1/1/2013.  Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2012, μπορούν να αποχωρήσουν με τα

υφιστάμενα όρια. Στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης καταλήγει η κυβέρνηση όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στους Ευ. Βενιζέλο και Δημ. Χατζησωκράτη. 

Από το τελικό πακέτο, εξαιρούνται μόνο τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις που δεν θα περικοπούν, επίσης δεν θα κοπούν τα επιδόματα δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ. Ωστόσο και οι συντάξεις του ΟΓΑ θα μειωθούν κατά 30 ευρώ. Επίσης,  περιλαμβάνει την θέσπιση ορίου ηλικίας για όσους λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και θα είναι τα 64 έτη, την κατάργηση δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο και στις συντάξεις, την περικοπή των συντάξεων από τα 1.000 ευρώ και πάνω. 

Από τις περικοπές τα 10,5 δισ. αφορούν συντάξεις και μισθούς, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. είναι από έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. 

Επίσης τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά, καθώς από την επεξεργασία που γίνεται στο υπ. Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα εξαρτηθεί η μείωση των αποζημιώσεων και στον ιδιωτικό τομέα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν θέλησε να προβεί σε αποκαλύψεις για το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που παρουσίασε στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι τέτοια νούμερα». 

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάριζαν πως σε κάθε περίπτωση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τέθηκε με την «ήπια» μορφή του, που αφορά στη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Όπως τονίζουν, η τρόικα προσεγγίζει τις απολύσεις πολιτικά και θα λάβει μία πολιτική απάντηση. 

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών δεν είναι δεδομένη, καθώς ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αρχική ποσόστωση των 6,5 δισ. από μισθούς και συντάξεις και 5 δισ. από περικοπές δαπανών, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αρνείται τις οριζόντιες περικοπές. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν αύριο στο σχέδιο περικοπών, καθώς την Παρασκευή 28 του μήνα στο Euro working group θα παραστεί ο πρόεδρος της ΣΟΕ, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος θα ενημερώσει για το συμφωνημένο πακέτο μέτρων.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς, ενώ αναμένεται να δοθεί μια σχετική έγκριση στα μέτρα 11,5 δισ. 

Τη Δευτέρα, οπότε

Keywords
Τυχαία Θέματα