Άγριες περικοπές στο προς έγκριση πακέτο από τους τρεις αρχηγούς

Περικοπή του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 64 ετών, κατάργηση δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο και στις συντάξεις, περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ είναι μερικά από τα σκληρά οριζόντια μέτρα του πακέτου που θα κληθούν να εγκρίνουν αύριο Βενιζέλος-Κουβέλης.

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Δημ. Χατζησωκράτη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ενώ αυτή

την ώρα ενημερώνει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου στην αυριανή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό να δοθεί το «πράσινο φως» στο πακέτο των σκληρών μέτρων, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.  Ο Γ. Στουρνάρας δεν θέλησε να προβεί σε αποκαλύψεις για το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι τέτοια νούμερα».

Τα μέτρα που θα «μοιραστούν» σε δύο έτη, 7,5 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα για το 2014, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη του υπουργείου τα 3 δισ. ευρώ θα προέρχονται από έσοδα και τα 10,5 δισ. από δαπάνες. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επίσης περιλαμβάνει την θέσπιση ορίου ηλικίας για όσους λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και θα είναι τα 64 έτη, την κατάργηση δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο και στις συντάξεις, την περικοπή των συντάξεων από τα 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στα αναπηρικά επιδόματα και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, όπως απαιτούν Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάριζαν πως σε κάθε περίπτωση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τέθηκε με την «ήπια» μορφή του, που αφορά στη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Όπως τονίζουν, η τρόικα προσεγγίζει τις απολύσεις πολιτικά και θα λάβει μία πολιτική απάντηση. 

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών δεν είναι δεδομένη, καθώς ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αρχική ποσόστωση των 6,5 δισ. από μισθούς και συντάξεις και 5 δισ. από περικοπές δαπανών, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αρνείται τις οριζόντιες περικοπές.

 Όπως είναι ήδη γνωστό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν αύριο στο σχέδιο περικοπών, καθώς την Παρασκευή 28 του μήνα στο Euro working group θα παραστεί ο πρόεδρος της ΣΟΕ, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος θα ενημερώσει για το συμφωνημένο πακέτο μέτρων.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς, ενώ αναμένεται να δοθεί μια σχετική έγκριση στα μέτρα 11,5 δισ. 

Τη Δευτέρα, οπότε επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, μια εβδομάδα αργότερα συνεδριάζει το Eurogroup επί των συμφωνηθέντων και στις 18 Οκτωβρίου ο ελληνικός φάκελος θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής για την έγκριση της δόσης και πιθανότατα για την επιμήκυνση

Κωστ

Keywords
Τυχαία Θέματα