Κινηματογράφος: Με δύναμη από τη Σκανδιναβία!

Και εκεί που όλοι νομίζουν τα τελευταία χρόνια ότι οι Σκανδιναβοί είναι μετρ στο αστυνομικό μυθιστόρημα, οι παρακάτω ταινίες δείχνουν ότι μπορούν να αφηγηθούν εξίσου καλά μια ιστορία ή να δημιουργήσουν καλλιτεχνικές ταινίες.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence)

Λεζάντα: (Σινεφίλ, 2014, Διάρκεια: 101′) Σουηδική ταινία σε σκηνοθεσία του

Ρόι Άντερσον, με τους Χόλγκερ Άντερσον, Νιλς Γουέστμπλομ και Καρλότα Λάρσον.

Εκεί που ο Ζακ Τατί συναντά τον Ίνγκ¬μαρ Μπέργκμαν και ο Σάμιουελ Μπέκετ τους Μόντι Πάιθον… Τα ηθικά αδιέξοδα, η συνολική κοινωνική αλλοτρίωση και η πλήρης πολιτική ενοχή του δυτικού πολιτισμού αναδεικνύονται μπροστά στον φακό του Ρόι Άντερσον σαν μια γιγάντια σουρεαλιστική φάρσα, που δανείζεται τον τίτλο της από έναν πίνακα!

Ξεκινώντας από τα σύντομα σκετς δύο ξαφνικών θανάτων, αλλά και αυτό με μια ετοιμοθάνατη υπερήλικη, η οποία αρνείται να αφήσει από τα χέρια της την τσάντα με τα χρυσαφικά της, ο Άντερσον μας συστήνει έναν αποχρωματισμένο, κλινικά ψυχρό, κατοικημένο από ζωντανά φαντάσματα και από τα απρόβλεπτα παιχνίδια της μοίρας κόσμο. Τα ακίνητα, γεωμετρικά πλάνα του, ορίζουν αυτόν τον κόσμο ως έντονα φωτισμένο, μα κλειστοφοβικό, ενώ μια σειρά από χαλαρά συνδεδεμένα σκετσάκια τον περιγράφουν ως αβάσταχτα ανάλαφρο, τραγικό και την ίδια στιγμή αστείο: ένας καπετάνιος που αποφασίζει να συνεχίσει την καριέρα του ως ανειδίκευτος κουρέας, μια καθηγήτρια του φλαμένκο που φλερτάρει ανεπιτυχώς έναν μαθητή της, ένας άντρας που δεν βρίσκει ποτέ το τραπέζι που έκλεισε σε ένα εστιατόριο, ο έτοιμος να αυτοκτονήσει διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που λέει στωικά στο τηλέφωνο «Χαίρομαι που ακούω πως είσαι καλά», ο βασιλιάς¬ Κάρολος ο 12ος που σταματάει σε ένα σύγχρονο μπαρ πριν και μετά τη μάχη της Πολτάβα του 1709, ενώ παράλληλα δύο δονκιχωτικές φιγούρες περιφέρονται προσπαθώντας να πουλήσουν διασκεδαστικά τρικ, όπως πλαστικά δόντια βρικόλακα, σακουλάκι γέλιου και τη μάσκα του γερο-φαφούτη.

Σκανδιναβία, η τέλεια οργα¬νωμένη κοινωνία. Εκεί όπου οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας τηρούν το ωράριο κοινής ησυχίας, το λεωφορείο περνά στην ώρα του, αλλά -όπως και σε κάθε άλλη κοινωνία- ένας άνθρωπος μπορεί να πέσει ξαφνικά νεκρός στο εστιατόριο ενός φέριμποτ. Αυτή η εισβολή του απρόοπτου, που στα μάτια των κοντόφθαλμων ορθολογιστών συγχέεται με το παράλογο¬, αποτελεί τη μόνιμη θεματική του ανορθόδοξου Σουηδού Ρόι Άντερσον, ο οποίος δεκατέσσερα χρόνια μετά τα «Τραγούδια Από το Δεύτερο Όροφο» κι επτά μετά το «Εσείς οι Ζωντανοί», ολοκληρώνει θριαμβευτικά την κινηματογραφική «ανθρώπινη τριλογία» του με το «Ένα Περιστέρι…».

Αποκαλυπτική ακτινογραφία των δομών, οι οποίες εγκλωβίζουν μέσα σε αυτήν την κωμικοτραγική παρεξήγηση τα ανθρώπινα πάθη, το «Ένα Περιστέρι…» αποτελεί υπόδειγμα απολαυστικού κοινωνικού σινεμά με ανατρεπτική δραματουργία και μοντέρνα αφήγηση, ένα από τα καθαρά αριστουργήματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για μια θεόπικρη, όσο και ξεκαρδιστικά σουρεαλιστική, σάτιρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, υποταγμένης στις ηθικές, πολιτικές και κοινωνικές επιταγές του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Μια αριστουργηματική ταινία, για δυο βδομάδες σε δύο, μόνο, αίθουσες!

We Are the Best! (Vi Ar Bast!)

Λεζάντα: (Δραματική, 2013 Διάρκεια: 102′) Σουηδική ταινία σε σκηνοθεσία του Λούκας Μούντισον, με τους Μίρα Γκρόσιν, Μίρα Μπάρκαμαρ και Λιβ ΛεΜόιν.

Ο Σουηδός Λούκας Μούντισον υπογράφει μία από τις καλύτερες ταινίες του, ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιδέα κι επιστρέφοντας με κεφάτη διάθεση στις αρχές του ’80. Το έξυπνο κόμικ της συζύγου του Κόκο τού συστήνει τις Μπόμπο και Κλάρα, δύο 13χρονες συμμαθήτριες και φίλες, οι οποίες προσπαθούν να βρουν το προσωπικό τους στίγμα στη βαρετή χειμωνιάτικη Στοκχόλμη του 1982. Λίγες σκηνές από την μπανάλ καθημερινότητά τους στο σπίτι και το σχολείο αρκούν για να περιγράψουν γλαφυρά την απόσταση που νιώθουν να τις χωρίζει τόσο από τον κόσμο των ενηλίκων, όσο και από εκείνον των συμμαθητών τους. Θέλοντας να κάνουν τη διαφορά και αναζητώντας μια έμπνευση ζωής που θα τις κινητοποιήσει, αποφασίζουν να στήσουν ένα πανκ συγκρότημα, παρότι καμιά δεν ξέρει να παίζει κάποιο όργανο ή να διαβάζει μια νότα μουσικής. Έχοντας όμως όλο το νεανικό θράσος του κόσμου, όχι μόνο κερδίζουν μία ώρα εβδομαδιαίας πρόβας στο τοπικό κέντρο νεότητας, αλλά πλησιάζουν και τη μεγαλύτερή τους σε ηλικία, θεοσεβούμενη Χέντβικ, άλλη μία περιθωριακή σχολική φιγούρα, και της προτείνουν να γίνει η κιθαρίστρια του γκρουπ.

Αυθόρμητο, ολοζώντανο και απολαυστικό, το θηλυκό πρωταγωνιστικό τρίο είναι από μόνο του μια συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις κινηματογραφική περιπέτεια. Ο Μούντισον το ρίχνει σε μια απλή, αλλά σεναριακά ολόφρεσκη ιστορία ενηλικίωσης και το αφήνει να κολυμπήσει ελεύθερο στα βαθιά, γεμίζοντας τις εικόνες του «We Are the Best!» με την αστείρευτη ενέργεια και τη ρομαντική τόλμη του, αλλά και με μια απελευθερωτική μουσική, η οποία κουβαλά θορυβωδώς και άκρως χιουμοριστικά, όχι μόνο την επαναστατική διάθεση της ηλικίας, μα και την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Μια εναλλακτική, φρέσκια και δυναμική ιστορία ενηλικίωσης που στέκεται στην αισιόδοξη, μα καθόλου αφελή, πλευρά της ζωής.

Προσεχώς

Διπλή Ζωή

Δραματικό θρίλερ με φόντο το πολεμικό παρελθόν της Γερμανίας. Η Κατρίν μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, είναι γνήσιο τέκνο ενός τραυματικού παρελθόντος: το αποτέλεσμα της σχέσης μιας Νορβηγίδας και ενός Γερμανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενήλικη πια, επιστρέφει στη Νορβηγία και ξαναβρίσκει τη μητέρα της.

Belle

Κουστουμαρισμένο, βρετανικό δράμα εποχής, βασισμένο σε μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, με πρωταγωνίστρια την μιγάδα Μπελ και φόντο την αριστοκρατική κοινωνία της Αγγλίας του 18ου αιώνα. Ένα δράμα εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία της βραβευμένης με BAFTA Αφρο-Βρετανίδας Άμα Ασάντε.

Keywords
Τυχαία Θέματα