Κίνδυνος για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες-Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώνουν πως οι «κλασικοί» απατεώνες έχουν στραφεί στην εξαπάτηση πολιτών και κυρίως επαγγελματιών, που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες αγορών και συναλλαγών, εκμεταλλευόμενοι την… απειρία των συναλλασσόμενων στη χρήση τους, φαινόμενο, που αναμένουν ότι θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις τους επόμενους μήνες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία περίπτωση απατεώνων, που προσποιούνταν τους τεχνικούς, οι οποίοι σε χρονικό διάστημα δύο χρόνων κατάφεραν να εξαπατήσουν τουλάχιστον 12 ελεύθερους επαγγελματίες

με την υφαρπαγή των κωδικών χρήσης προπληρωμένων καρτών. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των εξαπατημένων επαγγελματιών είναι πολύ μεγαλύτερος και το παράνομο περιουσιακό όφελος των δραστών ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι εν λόγω επιτήδειοι έδρασαν σε πολλές περιοχές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα), με την υφαρπαγή των κωδικών χρήσης προπληρωμένων καρτών. Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων ψιλικών, μίνι μάρκετ, περιπτέρων σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ότι είναι τεχνικοί εταιρείας, που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους. Στη συνέχεια τούς ζητούσαν την έκδοση προπληρωμένων καρτών αξίας 100 ευρώ, ισχυριζόμενοι ότι θα κάνουν έλεγχο σωστής λειτουργία των μηχανημάτων. Έπαιρναν τον σχετικό κωδικό και τούς διαβεβαίωναν πως μετά τον έλεγχο θα ακυρωθούν οι κάρτες.

Η ακύρωση δεν γινόταν ποτέ, όπως διαπίστωσαν τα θύματα, επικοινωνώντας με την διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία τούς ενημέρωσε ότι οι κάρτες είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές αγορές. Συγκεκριμένα οι δράστες χρησιμοποιούσαν τις κάρτες για παράνομο στοιχηματισμό, διαδικτυακό τζόγο και άλλες αγορές προϊόντων. Σημειώνεται ότι ο 43χρονος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απάτες με τον ίδιο τρόπο, αποκομίζοντας 450.000 ευρώ.

«Ναι» στην πιστωτική κάρτα υπό τον όρο του ιατρικού απορρήτου λέει ο ΙΣΑ

Στο… χορό των πιστωτικών καρτών μπαίνουν και οι γιατροί, που τάσσονται κατά της φοροδιαφυγής, υπό τον όρο της διασφάλισης του ιατρικού απορρήτου, όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ο κ. Πατούλης διευκρίνισε ότι «ο ιατρικός κόσμος αρνείται την άδικη κι αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου, αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να στοχοποιηθεί ο ιατρικός κλάδος» και πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη «διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες». Συγκεκριμένα, όπως είπε, «η τράπεζα δεν θα μπορεί να βλέπει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού, αλλά μόνο ένα κωδικό, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως το ιατρικό απόρρητο για τον ασθενή».

Από κοινού αποφασίστηκε ότι από 1/1/2016 το μέτρο πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους γιατρούς, ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης, «θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις της τάξεως του 5-10%, που οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς κάρτα, αλλά μόνο για επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες ασθενείς και άλλους».

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε ότι «θα υπάρξουν οι εξαιρέσεις αυτές στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τα επείγοντα». Επιπλέον, είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι «θα γίνει άμεσα συζήτηση με τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στη χρήση των πιστωτικών καρτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα