Corina Crețu: «Τώρα όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα…»

Πάνω από 20 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία, ενώ τα έκτακτα μέτρα που ενέκρινε πριν λίγα 24ωρα το Ευρωκοινοβούλιο επιτρέπουν την άντληση άλλων 2 δισ. μέχρι τέλος του έτους.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε το σχέδιο Junkerκαι τα 35 δισ. που προορίζονται για τη χώρα μας. Η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία είναι μοναδική. Το ερώτημα είναι αν θα την αξιοποιήσουμε…

«Τα κονδύλια αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, κάτι που η Ελλάδα

έχει απεγνωσμένα ανάγκη», αναφέρει στην «Αττική freepress» η Ρουμάνα Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Crețu, την οποία συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής της στη χώρα μας, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης.

Η είδηση που έφερε μαζί στις «αποσκευές» της αφορά στην ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της κατάργησης της εθνικής συμμετοχής στα εναπομείναντα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που θα ολοκληρωθούν πλέον με 100% κοινοτική χρηματοδότηση.

Πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. Πώς μπορεί η Ευρώπη να στηρίξει τη χώρα μας να φτάσει ως εκεί;

«Καταρχάς είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα ως Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι πάλι εδώ για να ανακοινώσω ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα. Αποφασίσαμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και ο ίδιος ο πρόεδρος Junker -να λάβουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα, σε μια έκτακτη περίσταση. Ελπίζουμε ότι έτσι θα αντιπαρέλθουμε το πρόβλημα της ρευστότητας, κάτι που η Ελλάδα έχει απεγνωσμένα ανάγκη. Πρότασή μας ήταν να αλλάξουν οι κανονισμοί ειδικά για την Ελλάδα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης στο 100% και να μην υπάρχει ανάγκη συγχρηματοδότησης από τον εθνικό προϋπολογισμό. Φυσικά τώρα το μήνυμά μου είναι ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και οι επείγουσες ενέργειες που θα χρειαστούν, συνοδευόμενες από επείγουσες πολιτικές αποφάσεις για τη βέλτιστη και μέγιστη αξιοποίηση των χρημάτων αυτών. Επομένως το μήνυμα μου είναι το εξής: Εμείς κάναμε ό, τι μας αναλογούσε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζουμε να εργαστούμε χέρι-χέρι με τις Ελληνικές Αρχές για να το εφαρμόσουμε».

Οι Έλληνες ακούνε χρόνια τώρα για κονδύλια που έρχονται και φεύγουν χωρίς ποτέ να γευθούν το όφελος από τις επενδύσεις, που τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν. Θα αλλάξει κάτι;

«Θα πρέπει να σας πω ότι δεν μου ήταν εύκολο να παρουσιαστώ στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, γιατί και άλλες χώρες έχουν δεσμεύσεις έως το τέλος του έτους. Δώσαμε μεγάλο αγώνα για αυτά τα έκτακτα μέτρα και θα ήθελα, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να είμαστε βέβαιοι πως όλοι καταλαβαίνουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, να έλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση και, όπως είπατε, να γευτούν οι Έλληνες τους καρπούς των επενδύσεων».

Είστε ικανοποιημένη από την απορρόφηση των κονδυλίων; Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων, που κατευθύνονται στην Ελλάδα;

«Αυτή τη στιγμή η απορρόφηση για την Ελλάδα είναι στο 91%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 85%, οπότε είμαστε ικανοποιημένοι. Αλλά μας ανησυχούν τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι μένουν μόνο τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους και πρέπει να ολοκληρωθούν. Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε αυτό το μήνυμα, ότι κάναμε αυτό που μας αναλογούσε και φυσικά πρέπει να συνεργαστούμε για να ολοκληρώσουμε τα έργα, διότι δεν υπάρχει μόνο ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν. Παραδείγματος χάριν, ένας αυτοκινητόδρομος, αν δεν τελειώσει μέχρι το τέλος του 2016, θα πρέπει να επιστραφούν και τα χρήματα. Βεβαίως, αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτό το μήνυμα κατά νου και να γνωρίζουμε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα 2007-2015,αλλά θα ξεκινήσουμε πολύ γρήγορα την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τον σχεδιασμό από τις Βρυξέλλες. Επαφίεται στις αρμόδιες Αρχές που έχουν αναλάβει τα μεγάλα έργα, που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση».

Είστε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει -και με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση- να βγει από την κρίση;

«Τώρα η νέα κυβέρνηση ξεκινά με νέο αέρα. Είμαι αισιόδοξη, εξάλλου ανέκαθεν ήμουν. Πιστεύω ότι πρέπει να μοιραζόμαστε την αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να αποδεικνύεται και σε καλές και σε κακές εποχές. Πρέπει να είμαστε σαν οικογένεια. Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα τον Μάιο, ανέφερα στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς που διαχειρίζονται κονδύλια της ΕΕ και στους Περιφερειάρχες πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστούμε στενά. Μόνο μια ισχυρή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της πολιτικής για τη συνοχή, όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα αυτή τη φορά εστίασε ιδιαίτερα στις κοινές προσπάθειές της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών για να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα μέλλον ευημερίας στη χώρα. Η συμβολή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων και του επενδυτικού σχεδίου του Προέδρου Juncker για την Ευρώπη στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μου με τους εθνικούς και περιφερειακούς φορείς. Θα επισκεφθώ, επίσης, έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, για να τονίσω το γεγονός ότι οι ελληνικές περιφέρειες πρέπει να συνεχίσουν την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και των ικανοτήτων του ελληνικού λαού».

Η 48χρονη Corina Crețu είναι οικονομολόγος, με μεγάλη εμπειρία ως δημοσιογράφος. Πολλοί θα την θυμούνται από τη συνέντευξη που είχε πάρει το 1993 από τον Μπιλ Κλίντον. Είναι αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το 2014 είναι Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα