Κικίλιας – εμβολιασμοί: “Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ, αντιλαμβάνομαι την κόπωση”

Δεν θα προτρέξω ανακοινώνοντας ημερομηνίες δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σήμερα ερωτώμενος σχετικά με το πότε είναι πιθανό ένα νέο άνοιγμα ενώ επεσήμανε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση. «Δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, είναι ύπουλος ο ιός» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ 100,3 επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα επεξεργαστεί περαιτέρω η επιτροπή επιστημόνων. Προτεραιότητα μας είναι η δημοσιά υγεία, τόνισε ο κος Κικίλιας και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση. Σε κάθε

περίπτωση ο Υπουργός Υγείας σχολίασε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει έρθει η ώρα σταδιακά να βοηθηθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για να επαναλειτουργήσουν.

Όπως εξήγησε συγκεκριμένα ο κος Κικίλιας επί παραδείγματι, σε ό, τι αφορά το θέμα των σχολείων για την Γ Λυκείου, τίθεται το θέμα των Πανελλαδικών, και οι μαθητές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να γίνουν οι εξετάσεις. Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι και το θέμα του λιανεμπορίου, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο κος Κικίλιας διευκρίνισε πως εντός Απριλίου θα έχουν γίνει 1, 5 εκατομμύριο εμβολιασμοί.

Λιγότερες εισαγωγές αλλά γεμίζουν οι ΜΕΘ

Πάντως, τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων (1.449 νέες διαγνώσεις ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Κυριακή και 3.133 το Σάββατο), όσο και των διασωληνωμένων (άγγιξαν τους 735 το τελευταίο εικοσιτετράωρο) βρίσκονται ψηλά, όμως η σχέση ανάμεσα σε εισαγωγές και εξιτήρια εξελίσσεται θετικά: 486 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 27/03, 359 ήταν τα εξιτήρια που δόθηκαν. Την ίδια ημέρα, οι εισαγωγές στην Αττική ήταν 153, παραμένοντας κάτω από το όριο των 200 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η κατάσταση όμως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι διαφορετική. Στο λεκανοπέδιο, χθες υπήρχαν κενές ΜΕΘ Covid μόνο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και στο Αττικόν.

Τα τελευταία στατιστικά

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,96 την εβδομάδα 15 – 21 Μαρτίου από 5,56 την εβδομάδα 8 – 14 Μαρτίου. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων παραμένει στα 44 έτη. Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.609 κρούσματα, από 2.178 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 19,8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα (18 – 24 Μαρτίου), το 48,3% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 10,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Τα τελευταία διεθνή δεδομένα (23/3/2021) δείχνουν τέλος ότι η Ελλάδα με 733 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 1.364. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 103 ημέρες (αμετάβλητος από την προηγούμενη εβδομάδα) και των θανάτων σε 99 (από 94 ημέρες).

Keywords
Τυχαία Θέματα