Κι όμως, κερδίζουν! (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Δανείζουν για να «στηρίξουν», καταγράφοντας κέρδη. Ένα αποδοτικό τρόπο συσσώρευσης κεφαλαίων έχουν βρει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αφενός στηρίζουν προβληματικές οικονομίες κρατών-μελών, αφετέρου έχουν να επιδείξουν έσοδα των μηχανισμών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Τα δύο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης – ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) – κατέγραψαν αξιοσημείωτα κέρδη, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις τους για το 9μηνο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα,

το ΕΤΧΣ (που συστήθηκε για να χρηματοδοτήσει τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας), κατέγραψε κέρδη σχεδόν 74 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 8,3%). Ταυτόχρονα, οι τόκοι που εισέπραξε από τις τρεις παραπάνω χώρες αυξήθηκαν κατά 72%.

Από την πλευρά του, ο ΕΜΣ κατέγραψε καθαρά κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ, που προήλθαν κυρίως από τόκους δανείων σε Ισπανία και Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος του ΕΜΣ δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά η παροχή φθηνών δανείων σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες!

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δανείζονται από την ΕΚΤ, εξακολουθούν να τζογάρουν σε μετοχές και ομόλογα, αποφεύγοντας να διοχετεύσουν χρήματα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως η ΕΚΤ επιζητεί τρόπους προκειμένου η οποιαδήποτε μελλοντική προσφορά μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης να κατευθυνθεί στην οικονομία – αντί να αυξήσει τα αποθεματικά των τραπεζών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επιδοτήσει τον σχηματισμό κεφαλαίου από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Πιο απλά, σε περιόδους κρίσης και στήριξης προβληματικών χωρών, ορισμένοι εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και να βγαίνουν ωφελημένοι. Σε μία φιλελεύθερη, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τέτοιες μέθοδοι θεωρούνται συνηθισμένες και θεμιτές…

Keywords
Τυχαία Θέματα