Κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο

Tου Νίκου Καραμάνογλου

Αν και τύποις η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, τα δεδομένα για την χώρα και την κυβέρνηση έχουν αλλάξει. Η τελευταία, ευθυγραμμιζόμενη με τις οδηγίες των Θεσμών, φαίνεται πως πέτυχε μια διπλή νίκη. Πρωτίστως αυτό σημαίνει σταθεροποίηση στον χώρο της οικονομίας για ένα διάστημα, αλλά και μια κάποια ανάκαμψη, σε συνάρτηση βέβαια πάντοτε με την περιρρέουσα

ρευστότητα που χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον αυτή την περίοδο. Εδώ εμπεριέχεται και η πολιτική σύγκλιση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ενδεχόμενο του grexit να εξοβελίζεται πλέον από το ορατό μας τουλάχιστον πεδίο. Κορύφωση αυτής της επιτυχίας θα είναι η εκταμίευση της δόσης των δανείων, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποπληρώνει με ομαλότητα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το σύνολο των ταμειακών της υποχρεώσεων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι με επενδυτικό -αλλά και πολιτικό- χαρακτήρα που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, γεγονός που έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό, μετά τη συμφωνία για την αξιολόγηση.

Η δεύτερη κατίσχυση της κυβέρνησης αφορά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η ευρωπαϊκή στάση και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκάλεσαν εμφανή αμηχανία και «μούδιασμα» στο σύνολο της αντιπολίτευσης, που βασιζόμενη στο «παρελθόν» της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ανέμενε, αν όχι ρήξη, τουλάχιστον διάσταση απόψεων.

Εκείνο που διαφαίνεται πάντως με βεβαιότητα είναι πως η κυβέρνηση παίρνει μια «ανάσα» ενός έτους, ίσως και παραπάνω, γεγονός που αφήνει τον κ. Τσίπρα κυρίαρχο του εσωτερικού παιχνιδιού και στη διακριτική του ευχέρεια την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Αυτό από την πλευρά του διαθέτει ένα εύρος, που κυμαίνεται από τον ανασχηματισμό και το «φρεσκάρισμα» της κυβερνητικής ομάδας με νέα πρόσωπα έως την προκήρυξη εκλογών, εάν και όταν αισθανθεί σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα