Κόντρες για τo χρέος στο EWG! Ποιοι υποστηρίζουν την Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου έπεσαν στα… βράχια του χθεσινού πολύωρου EuroWorking Group. Με επικεφαλής τη Γερμανία που καθοδηγούσε και τα κράτη-δορυφόρους της, διατυπώθηκαν ενστάσεις και για την πιο ήπια εκδοχή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποτελεί η πρόταση του ESM.

Τα… εμπόδια για το χρέος

Όλα δείχνουν ότι

εφόσον απορρίπτεται η πρόταση του ESM από το EWG, τότε την ίδια τύχη θα έχει και εκείνη του ΔΝΤ που υποστηρίζει ακλόνητο ότι για την Ελλάδα απαιτείται γενναία ελάφρυνση του χρέους της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Ταμείο συναρτά τη υλοποίηση της πρότασης με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Καθημερινή, το μαραθώνιο EWG ήταν δύσκολο καθώς σημειώθηκαν πολλές αντιπαραθέσεις.

Η συνεδρίαση άρχισε με τον ESM να καταθέτει μια ανανεωμένη και συγκεκριμένη πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι χώρες που είναι υπέρ και κατά

Ωστόσο, ακόμη και αυτή που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η ηπιότερη εκδοχή απορρίφθηκε από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Οι εκπρόσωποί των τριών χωρών διατύπωσαν ενστάσεις για το κατά πόσον είναι αναγκαία μια ελάφρυνση καθώς διαφώνησαν με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που παρουσίασε ο ESM.

Η κουβέντα άναψε για τα καλά με αποτέλεσμα εκπρόσωποι και άλλων χωρών να προσχωρούν στην γερμανική θέση. Αν εξαιρέσει κανείς τη Γαλλία, κανένα άλλο κράτος-μέλος χώρα δεν τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, οι χώρες που έχουν υποστεί μνημόνια όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (εκτός από την Κύπρο) ήταν αρνητικά διακείμενες.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επέμεινε στη γνωστή του άποψη αλλά χωρίς να συμμετάσχει με έντονο τρόπο στη συνεδρίαση κρατώντας μια απόσταση από τη συζήτηση που διεξήχθη. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και η πρόταση του Ταμείου για το ελληνικό χρέος , η οποία έχει μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις από την ανάλυση βιωσιμότητας του ESM.

Το μόνο που αποφασίστηκε στο EWG ήταν να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα