ΚΕΔΕ: Η Τ. Α. δεν είναι υπηρέτης της κυβέρνησης

Στα χρόνια του μνημονίου και του Καλλικράτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πληρώνει τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, έχοντας υποστεί μεγάλη οικονομική αφαίμαξη (-60% στους πόρους από το κράτος) και έχοντας χάσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες της, να υπολειτουργούν ή ακόμα και να μη λειτουργούν καθόλου (δημοτική αστυνομία).

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) δεν έχει καταφέρει να αποκρούσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση και έχει περιοριστεί σε κάποιες

αντιδράσεις που τα αποτελέσματά τους, είναι αμφιλεγόμενα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το «μπαλάκι» στους δήμους προετοιμάζεται να «πετάξει» η κυβέρνηση που εξετάζει ο ενιαίος φόρος ακινήτων να περάσει στου Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανταποδοτικότητα. Οι δήμοι, στο πλαίσιο των εκατοντάδων αρμοδιοτήτων που τους έχουν «φορτωθεί» από την κεντρική διοίκηση χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση θα κληθούν για ακόμα μια φορά να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά».

Η είδηση προέκυψε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου. «Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό, είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα. Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας ένα μεγάλο θέμα.

Ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί η πρόταση αυτή με την Τρόικα, απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος το υποστηρίζει. Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης με τον νέο φόρο είναι να πληρώσουν περισσότεροι και λιγότερα και παραδέχτηκε: «Πράγματι, το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, το 2011, το 2012 και το 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ… αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».

Αντίδραση από τη ΚΕΔΕ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της κυβέρνησης, ούτε του κράτους, αντέδρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στα λεγόμενα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος, υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση».

Επιτέλους, συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Ασκούνης, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της κυβέρνησης, ούτε του κράτους, καθώς έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Ο κ. Ασκούνης επανέλαβε το αίτημα της ΚΕΔΕ για συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με το ρόλο του θεσμού και της Αποκέντρωσης. λέγοντας όχι σε προτάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις, ενώ για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνάντηση της Ένωσης με τον Πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα