Καθησυχάσει Γερμανία και Ε.Ε. ο Πούτιν για την Κριμαία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σχετικά με τα αποσχιστικά και βίαια γεγονότα στην Κριμαία, τονίζοντας -στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας- ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διάσπαση της Ουκρανίας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς επανέλαβε ότι «η γερμανίδα καγκελάριος είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα γεγονότα στην Κριμαία», ενώ πρόσθεσε ότι

«στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας». «Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις», είπε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Η Μέρκελ συνεχάρη επίσης τον Αρσένι Γιατσένιουκ για τον διορισμό του στην πρωθυπουργία της Ουκρανίας και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της. Η Βιρτς υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «ο διορισμός του Γιατσένιουκ ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά κι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να δρα».

Η Μέρκελ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση». Η γερμανίδα καγκελάριος έχει αναλάβει ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή με τον Πούτιν, έχοντας μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά μαζί του, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα