«Οι δήμοι αποκούμπι κάθε δοκιμαζόμενου πολίτη»

Την επανεκλογή του στη διοίκηση του δήμου Διονύσου διεκδικεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ο νυν δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος μίλησε στην «Αττική free press» για την υποψηφιότητά του, χαρακτηρίζοντάς τη «ακομμάτιστη και αχρωμάτιστη», επίσης μίλησε για τον «Καλλικράτη», τα «Μνημόνια», το χθες, το σήμερα, αλλά και το αύριο του δήμου Διονύσου.

Στον Κώστα Μοσχολιό ([email protected])

Παράλληλα, αναφέρθηκε διεξοδικά και στον

«ανένδοτο αγώνα» που έχει κηρύξει ο ίδιος, όπως και άλλοι δήμαρχοι κατά των διοδίων, ενώ ανέλυσε ενδελεχώς και τους λόγους της εκπεφρασμένης αντίθεσής του στην ενδεχόμενη εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη.

Διεκδικείτε την επανεκλογή σας στον δήμο Διονύσου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η υποψηφιότητά σας είναι ανεξάρτητη από κόμματα ή επιζητάτε και τη στήριξη κάποιου κόμματος συγκεκριμένα;

«Βασική πεποίθηση τόσο δική μου, όσο και όλων των μελών της παράταξής μας της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας ” είναι ότι τα χρίσματα και τις στηρίξεις τα δίνει η κοινωνία και οι πολίτες. Σεβόμαστε τα πολιτικά κόμματα ως πυλώνες της Δημοκρατίας, αλλά θεωρούμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα θα πρέπει να αναδεικνύονται με βάση το πρόγραμμα, την αξιοσύνη τους, την συνέπειά τους και την κοινωνική προσφορά και όχι με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Η “Ενωτική Πρωτοβουλία” είναι η παράταξη που έχει αντιληφθεί από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, ότι η αγωνία και η ελπίδα των πολιτών για μια καλύτερη πόλη δεν έχει πράσινα, κόκκινα, γαλάζια ή άλλα χρώματα. Ότι τα όνειρα των παιδιών μας δεν μπορεί να ανήκουν σε κόμματα! Τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι λύσεις τους επίσης δεν έχουν χρώματα. Αυτό ήταν και παραμένει για εμάς αδιαπραγμάτευτη αξία και κανόνας και θέλουμε να είναι και η απόλυτη παρακαταθήκη που θα αφήσουμε ως παράταξη στις νέες γενιές αυτοδιοικητικών στελεχών».

Μετά από σχεδόν 4 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», εκτιμάτε ότι το Πρόγραμμα για την πλήρη αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης πέτυχε;

«Μετά από τρία χρόνια και δύο μήνες εφαρμογής του “Καλλικράτη” δεν θα λέγαμε ότι το πρόγραμμα για την πλήρη αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να κριθεί ως απόλυτα πετυχημένο. Σίγουρα πέτυχε ως προς την εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος που απ’ ό,τι φάνηκε ήταν ο βασικός του στόχος. Ο “Καλλικράτης” είναι το πρώτο αυτοδιοικητικό μοντέλο που εφαρμόστηκε ποτέ στην χώρα μας, που δεν στηρίχτηκε οικονομικά από την Πολιτεία. Μπορεί να δόθηκαν κάποιες αρμοδιότητες, αλλά δεν δόθηκαν οι απαραίτητοι πόροι. Ελπίζω και εύχομαι σε βάθος χρόνου, να φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία σχεδιάστηκε.

Όσον αφορά στον δήμο Διονύσου ο “Καλλικράτης” γέννησε δυσκολίες αφομοίωσης και ομογενοποίησης των προϋπαρχόντων δήμων και κοινοτήτων. Ενδεικτικά και μόνο, να αναφέρω ότι για να μπει ο δήμος σε ένα ικανοποιητικό πλαίσιο νέας λειτουργίας που καθόριζε ένα πλήθος αλλεπάλληλων εγκυκλίων για την εφαρμογή του, χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο. Στον δήμο μας συνενώθηκαν επτά πρώην δήμοι και κοινότητες και οι δυσκολίες ήταν αυξημένες. Αν καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε σε ικανοποιητικό βαθμό και σήμερα να έχουμε βάλει τις βάσεις για το χτίσιμο ενός νέου πιο σύγχρονου και ανθρώπινου δήμου, αυτό το πετύχαμε μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, από σωστή οργάνωση και την εμπειρία που διαθέταμε πολλά από τα διοικητικά στελέχη στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με τους κρατικούς πόρους προς τους δήμους να έχουν «κουρευτεί», σε συνδυασμό με την εγκαθίδρυση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι δήμαρχοι μετατρέπονται σε απλούς διαχειριστές. Ποια είναι η άποψή σας;

«Πραγματικά οι πόροι έχουν μειωθεί περίπου κατά 60%, κάτι που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε κάθε μας βήμα. Είναι οι επιπτώσεις από την πολιτική των μνημονίων, όπως και η εγκαθίδρυση του Παρατηρητηρίου. Όσον αφορά στο εάν οι δήμαρχοι μετατρέπονται σε απλούς διαχειριστές, η αλήθεια είναι ότι ο θεσμικός ρόλος των δημάρχων αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων στο σύνολό τους, τείνει να μειωθεί ή ακόμη και να υποβαθμιστεί. Εκτιμώ όμως ότι ενωμένοι όλοι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την ΚΕΔΕ και τα συλλογικά μας όργανα στην πρώτη γραμμή, θα καταφέρουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και να τον αυξήσουμε προς όφελος των δήμων και των συμπολιτών μας. Μόνο έτσι θα μπορούμε μιλάμε για αυτοδιοίκητο και να είμαστε περισσότεροι χρήσιμοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δήμοι είναι το πρώτο αποκούμπι κάθε δοκιμαζόμενου πολίτη».

Πολλοί συμπολίτες μας ζουν υπό εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά συνθήκες λόγω των Μνημονίων και των Μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, γεγονός που αποτυπώνεται στις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις. Στις δημοτικές εκλογές είναι υπαρκτό το δίλημμα «Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο»;

«Το μνημόνιο είναι παρόν και τις συνέπειές του τις βιώνουμε καθημερινά με πολύ δυσάρεστο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά εγώ θα ήθελα να κάνω μία καθαρά πολιτική τοποθέτηση και να πω ότι αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να διατυπωθούν θέσεις που θα υπερβαίνουν την σημερινή συγκυρία, θα ξεπερνούν τις αντιθέσεις που δημιουργούν τα μνημόνια και θα τοποθετούν τα πράγματα σε μία νέα πολιτική βάση, πάνω σε έναν ορθολογικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της χώρας και την αναπτυξιακή της πορεία».

Κάνοντας ένα «μίνι» απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας σας ως δήμαρχος Διονύσου, θεωρείτε πως εκπληρώσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις;

«Σε ένα μεγάλο ποσοστό θα έλεγα ναι, με την διευκρίνιση ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και πολλά πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε ακόμη. Όπως ήταν λογικό μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, ο δήμος μας έθεσε προτεραιότητα στην οργάνωση, στον σχεδιασμό του νέου καλλικρατικού δήμου, στην αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων προβλημάτων της καθημερινότητας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ευπαθών ομάδων και των αδύναμων συμπολιτών μας, δίχως βέβαια να αμελεί και τα έργα υποδομής. Συνδεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τις αγωνίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Δώσαμε προτεραιότητα στα σχολεία, ανακαινίσαμε και αναβαθμίσαμε όλες τις σχολικές εγκαταστάσεις και αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα της έλλειψης σχολικών αιθουσών. Προχωρήσαμε το τεράστιο έργο της αποχέτευσης που λίμναζε στα συρτάρια των άλυτων προβλημάτων της περιοχής. Καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να δημοπρατηθούν στον δήμο μας πάνω από 50 εκ. ευρώ για έργα. Αξιοποιήσαμε προγράμματα για ανέργους, στηρίξαμε με κάθε πρόσφορο μέσο την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα, τους συλλόγους της περιοχής, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Οργανώσαμε και λειτουργήσαμε κοινωνικές δομές για την στήριξη ευπαθών ομάδων, κάτι το οποίο επέβαλαν οι ανάγκες της εποχής. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους σε όλη την χώρα, που παραμένει οικονομικά εύρωστος και πλεονασματικός σε καιρό πρωτοφανούς κρίσης.

Όχι μόνο διατηρήσαμε το πλεόνασμα που κληρονομήσαμε, αλλά το αυξήσαμε κιόλας μέσα από χρηστή διοίκηση, δίχως καμία έκπτωση στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, τα έργα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.α. Πήραμε βραβεύσεις και διακρίσεις, στην Πολιτική Προστασία, στην ανακύκλωση, βραβευτήκαμε με τον τιμητικό τίτλο «Πόλη 12 αστέρων» από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας», διοργανώσαμε ή στηρίξαμε δεκάδες δράσεις για το περιβάλλον, συμμετέχουμε σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας κ.α. Χωρίς έπαρση και με σεμνότητα μπορούμε να νιώθουμε την ικανοποίηση ότι, παρά το γεγονός ότι η διοίκησή μας συνέπεσε με τα χρόνια του μνημονίου, εμείς τα καταφέραμε σε όλους τους βασικούς τομείς».

Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για τον δήμο Διονύσου εν όψει των εκλογών του Μαΐου και ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον δήμο;

«Το διάστημα της τριετίας που πέρασε θέσαμε τις βάσεις για τον δήμο Διονύσου της επόμενης δεκαετίας. Εκπονήθηκαν εκατοντάδες μελέτες που δεν υπήρχαν και δρομολογήθηκαν δεκάδες έργα που είτε βρίσκονται στο στάδιο της χρηματοδότησης είτε σ’ αυτό της ωρίμανσης των μελετών και της δημοπράτησης. Το έργο αυτό καλούμαστε να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να έχουμε σε πρώτιστη προτεραιότητα το οικιστικό πρόβλημα, που ταλανίζει πολλούς συμπολίτες μας, την άμεση ολοκλήρωση του αποχευτευτικού έργου, τα έργα υποδομής και ανάπλασης σε κάθε γειτονιά του δήμου μας, σε συνδυασμό πάντα με την ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών και την στήριξη κάθε δοκιμαζόμενου συμπολίτη μας».

Δηλώσατε προσφάτως πως «ο αγώνας ενάντια στα διόδια είναι κοινός και διαρκής». Εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη, πως θα αντιδράσετε;

«Η εναντίωσή μας στην τοποθέτηση διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη είναι δεδομένη. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους όμορους δήμους Κηφισιάς και Ωρωπού. Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου έχουμε αποφασίσει τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις με σκοπό τη μη εγκατάσταση διοδίων σε Αγ. Στέφανο και Βαρυμπόμπη, ενώ κάνουμε και ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου μας: www.Dionysos.gr .

Για εμάς δεν νοούνται διόδια σε οποιοδήποτε οδικό δίκτυο αστικού ιστού και από Φάληρο μέχρι τουλάχιστον και τον Αγ. Στέφανο υπάρχει ενιαίος αστικός ιστός. Μέσα σε αυτόν τον αστικό ιστό δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός ή οικονομική επιβάρυνση της κυκλοφορίας. Και δεν νοείται η επιβολή νέων διοδίων και η συνακόλουθη αύξηση της κυκλοφορίας στις πληττόμενες περιοχές και για τον λόγο ότι θα επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, γεγονός που έχει επισημάνει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε σχετική μελέτη, που έχει διεκπεραιώσει. Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη έργων υποδομής που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση όπως:

-Επέκταση ηλεκτρικού μέχρι τον Άγ. Στέφανο μέσω Δροσιάς και Άνοιξης

-Κατασκευή πλήρων παράδρομων συνεχούς ροής, ώστε να μην επιβαρύνεται το αστικό οδικό δίκτυο της περιοχής

-Αναβάθμιση δρομολογίων ΟΣΕ.

-Βελτίωση οδοποιίας αστικού δικτύου, ώστε να απορροφάται η αύξηση της κίνησης.

Κατά συνέπεια εάν επιμείνει η κυβέρνηση στην εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη, θα μας βρει απέναντί της όπως και όλους τους κατοίκους των δήμων Διονύσου, Ωρωπού και Κηφισιάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Θα αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε νομική ενέργεια. Δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλη οικονομική επιβάρυνση για να πηγαίνουμε στα σπίτια μας και στις δουλειές μας και άλλη υποβάθμιση της περιοχής μας».

Keywords
εκλογες, free, press, Βαρυμπόμπη, προσφορες, βασεις, ΟΤΑ, κεδε, δίλημμα, μνημονιο, νέα, διευκρίνιση, σχολεια, συμμετοχή, μαΐου, διοδια, ηλεκτρονική, ΟΣΕ, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, πολυτεχνειο, ηλεκτρονική, ανακυκλωση, βημα, δουλεια, ονειρα, οξυ, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, χρωματα, αγορα, αγωνια, αυξηση, γεγονος, γειτονια, διαστημα, δημος, διευκρίνιση, διοικηση, δικη, δίλημμα, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργεια, εργα, επτα, επιτυχια, ιδια, υπηρεσιες, υπηρχαν, κεδε, κυβερνηση, κηφισιας, λογο, μαΐου, μηνες, νομικη, παντα, οφελος, περιβαλλον, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σιγουρα, συμμετοχή, σπιτια, ταυτοτητα, τρια, φαληρο, χτισιμο, ωρωπου, αγωνας, free, δουλειες, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, μελετη, οργανα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα