ΦΠΑ στην Εστίαση: H απόλυτη παραφροσύνη του 23%

Του Χρήστου Κώνστα

Τι αρέσει στους Έλληνες; Το βραδινό φαγητό και η καλή παρέα. Φορολογήστε το λοιπόν με ΦΠΑ «πολυτελείας» 23%. Αυτή η φαεινή ιδέα ενός γραφειοκράτη της πλατείας Συντάγματος, έστειλε στον Καιάδα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς να ενισχύσει ούτε κατ’ ελάχιστο τα έσοδα του Κράτους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 που επιβλήθηκε ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση, έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 4.500 καταστήματα

στέλνοντας στις ουρές της ανεργίας από 35.000 πολίτες.

Ο παρανοϊκός τρόπος φορολόγησης των εστιατορίων οδήγησε σε όργιο φοροδιαφυγής. Ο εστιάτορας πληρώνει 13% για να αγοράσει τις πρώτες ύλες (το οποίο μπορεί να εκπέσει από τα έξοδά του) και κατόπιν πληρώνει 23% για το φαγητό που σερβίρει.

Η λύση είναι απλή: Δεν εκδίδουν αποδείξεις τα περισσότερα εστιατόρια.

Η φοροδιαφυγή λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων και της μη απόδοσης του ΦΠΑ εκτοξεύθηκε στα ύψη. Οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκάλεσε το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ που απέδωσε.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι τα έσοδα από την εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην εστίαση θα αυξάνονταν κατά 700 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τελικά η αύξηση εσόδων που προέκυψε φθάνει μόλις τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτό το ποσό πήγε χαμένο αφού το Δημόσιο έχασε πολλά επιπλέον εκατομμύρια ευρώ από τα λουκέτα και τις χαμένες θέσεις εργασίας.

Η μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δείχνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης οδήγησε σε μείωση του τζίρου του κλάδου του επισιτισμού κατά 37% στο διάστημα 2011 - 2012, ενώ τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ, αυξήθηκαν μόνο κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντων 1,4 δισ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, από την 1η Απριλίου 2013, θα έχανε έσοδα από ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ αθροιστικά για το 2013 και 2014, ενώ θα αυξήσει τον τζίρο της εστίασης κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον κατ' έτος και θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις χαμένες 50.000 θέσεις απασχόλησης.

Η Ελλάδα σήμερα επιβαρύνει την εστίαση 2,5 φορές περισσότερο από το μέσο όρο ΦΠΑ της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα