Κάποιος δεν μας τα λέει καλά...

Ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε καλά ή κάποιους από τους παρακάτω «πρωταγωνιστές» της είδησης, οι οποίοι ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενώ λοιπόν οι ευρωπαϊκές φωνές μιλούν για μη άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014, οι ελληνικές και συγκεκριμένα οι προερχόμενες από την κυβέρνηση φωνές εμφανίζονται υπεραισιόδοξες ότι όλα βαίνουν καλώς. Τελικά η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τη χρονιά που διανύουμε ή όχι; Αυτό

είναι το ερώτημα που απαντά καθένας κατά το δοκούν...

Γ. Στουρνάρας: «Η οικονομία βγαίνει από την κρίση»

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε στο «Βήμα της Κυριακής» την απόψή του ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει επιτέλους από τον κυκεώνα της κρίσης με τα πράγματα να βελτιώνονται. Όπως τόνισε, η βελτίωση στα εισοδήματα θα αρχίσει κιόλας από το 2014 χέρι-χέρι με την διαφαινόμενη ανάκαμψη, ενώ θεωρεί πως ψυχολογικά η χώρα θα τονωθεί με το τέλος των Μνημονίων και την επιστροφή της στις αγορές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του θεωρεί ότι αυτές δεν συνιστούν εναλλακτική λύση και πολύ περισσότερο, όπως είπε δεν είναι λύση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να συντηρεί εξωφρενικές προσδοκίες» αναφέρει ο κ. Στουρνάρας. Για την κριτική που του ασκείται και εάν πιστεύει ότι κάποιοι θέλουν να τον «φάνε» αναφέρει ότι κάποιοι πιστεύουν ότι είναι «αναλώσιμος, ευάλωτος, απροστάτευτος, φαγώσιμος» επειδή δεν ανήκει σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό απαντά:«Κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως να θέλουν να με φάνε, ίσως γιατί η πολιτική μας δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντά τους. Δεν βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για να φτιάξω πάτημα" για την επόμενη».

Δεν «βλέπουν» όλοι επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

«Σφαλιάρα» στις εκτιμήσεις για επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντός του 2014 δίνει ο οίκος Pimco μέσω στελεχών του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ), η οποία γράφει πως ο οίκος δεν σκοπεύει να επενδύσει σε ελληνικά χρεόγραφα και θεωρεί απαραίτητα νέα δάνεια στήριξης από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το στέλεχος της Pimco Μάιλς Μπράντσο δηλώνει πως «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος κεφάλαια από τις αγορές». Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει, ένα ελληνικό ομόλογο διάρκειας εννέα ετών θα είχε επιτόκιο 8%. «Εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM» σχολίασε.

«Μόνο αφού η οικονομία ανακάμψει, θα μπορεί η Ελλάδα να εξετάσει έναν επιτυχή δανεισμό μεγάλης έκτασης από τις διεθνείς αγορές» τονίζει παράλληλα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης και την ανάλογη εκτίμηση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, που δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο από την Ευρωζώνη.

«Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν πιθανότατα πολιτικό κίνητρο» λέει ο Μαρσέλ Φράτσερ, υποστηρίζοντας πως «η Αθήνα δεν θα μπορέσει ακόμα να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές».

Το 2015 επιστροφή στις αγορές και αυτό μερικώς…

όλαφος είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν, μεταξύ άλλων και το θέμα της εξόδου της χώρας μας στις αγορές. Συγκεκριμένα, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, στη 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν προς το ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει για το πως τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες εισήλθαν στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».
Στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται ξανά αναφορά στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνεται: «Εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».
Επίσης, προστίθεται: «Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κομισιόν αδειάζει την κυβέρνηση Σαμαρά

Σχόλιο σχετικά μετά την πρόβλεψη της Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «άδειασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πρωθυπουργό».

«Την τεχνητή αισιοδοξία που καλλιεργεί συστηματικά ο κ. Σαμαράς, κόντρα πάντα στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας στην εποχή των μνημονίων, έρχεται να καταρρίψει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακυρώνοντας τους γνωστούς πλέον μύθους της κυβέρνησης για αντιστροφή της πορείας το 2014», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Την ίδια στιγμή, οι υπόλογοι στον ελληνικό λαό μνημονιακοί κυβερνώντες, αντί να απολογηθούν για την πολιτική τους που βυθίζει τη χώρα και να δώσουν απαντήσεις στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, "ποιούν τη νήσσα"».

«Το ερώτημα που τίθεται μετά από αυτά είναι σαφές. Οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας θα απαντήσουν για τα πεπραγμένα της τρόικα και την προσφυγή της χώρας σε αυτή ή θα κάνουν ό,τι έκαναν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για την εξεταστική για το πώς φτάσαμε ως εδώ; Θα ακολουθήσουν δηλαδή το δρόμο της συγκάλυψης των ευθυνών;», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Έναν δρόμο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βαδίζουν από κοινού όλα αυτά τα χρόνια μέσα από δυσώδεις διαδρομές σκανδάλων, μιζών, διαφθοράς και μαύρου χρήματος που διόγκωσαν το χρέος και οδήγησαν στα μνημόνια της καταστροφής. Όπως και να έχει, η κυβέρνηση δεν θα έχει πολύ χρόνο ακόμα για να υποκρίνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα