Κάπα Research: Κοντά στο 19% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό διότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ συνεχώς μειώνονται, καθώς έχει χάσει 15 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο και το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών κατευθύνεται, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, αυτή τη στιγμή στη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή, άκυρο, λευκό).

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η «αδιευκρίνιστη ψήφος» είναι…

πρώτο κόμμα αφού συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, την ίδια στιγμή που οι πολίτες σε ποσοστό 77,2% θεωρούν ως προτεραιότητα τη σωτηρία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,6%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες με 66% και ακολουθούν οι Φώτης Κουβέλης με 51,4%, Αντώνης Σαμαράς με 35%, Αλέξης Τσίπρας με 30,6%, Αλέκα Παπαρήγα με 26%, Γιώργος Καρατζαφέρης με 22,2%, Ντόρα Μπακογιάννη με 21% και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου με 18,8%.

Σε περίπτωση που από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών δεν προκύψει αυτοδυναμία αλλά κυβέρνηση συνεργασίας, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 40,1% επιθυμεί για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, όποιος και αν είναι αυτός (σ.σ. βάσει πιθανοτήτων ο Αντώνης Σαμαράς) και το 24,5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη συγκριτική επεικόνιση των στοιχείων που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» από τις εξαμηνιαίες πανελλήνιες έρευνες της Μetron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 18,8 έναντι του ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί με 11,0%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,9%, ο ΛΑΟΣ 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,8%, οι Οικολόγοι 3,7% και η Δημοκρατική Συμμαχία 1,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα