Κάλεσμα Σαμαρά για στήριξη της πρότασης της ΝΔ για αναθεώρηση του Συντάγματος

«Η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί και όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη», τόνισε εμφατικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο να στηρίξουν την πρόταση

της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξηγώντας στη συνέχεια ότι «η πρόταση της ΝΔ θα φέρει νέο Σύνταγμα σε 2,5 χρόνια το πολύ», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «είναι κρίμα να χαθούν κι άλλα χρόνια, για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο εγχείρημα» την πρόταση της ΝΔ, γιατί -όπως είπε:

-θωρακίζει, ακόμη περισσότερο, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως είναι τα δικαιώματα που αφορούν την Παιδεία, την Ιδιοκτησία και το Περιβάλλον.

-εξορθολογίζει τη λειτουργία των τριών Εξουσιών και τη μεταξύ τους διάκριση».

«Έτσι π.χ. αποκαθιστά το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Συντονιστή του Πολιτεύματος, ενισχύει τον κοινοβουλευτικό ρόλο της Βουλής και του βουλευτή, περιορίζει τα προνόμια των βουλευτών και ουσιαστικά καταργεί τα προνόμια που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη ποινική δίωξη των μελών της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «εμπεδώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προβλέπει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έχει βαρύνοντα λόγο τόσο στη συνταγματική οργάνωση και λειτουργία, όσο και στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών στελεχών».

Keywords
Τυχαία Θέματα