Καινούργιο σύνθετο μόσχευμα για την επανόρθωση της μύτης

H Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου πραγματοποίησε το 36o Πανευρωπαϊκό Συνέδριό της στο Όσλο της Νορβηγίας, με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χειρουργοί, σημαίνοντες καθηγητές του εξωτερικού με μεγάλη κλινική εμπειρία, ανέπτυξαν νέες περισσότερο αποτελεσματικές τεχνικές που αφορούσαν στη Λειτουργική Ρινοπλαστική, την Ανανέωση δέρματος και την Επανορθωτική Ρινοπλαστική.

Επανορθωτική Ρινοπλαστική

Από τα σημαντικά

ευρήματα του Συνεδρίου ήταν η πρώτη κοινοποίηση χρήσης σύνθετου μοσχεύματος για την επανόρθωση της μύτης μετά από ένα ατύχημα ή μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.

Σε ένα πολυπληθές επιστημονικό κοινό παρουσιάστηκε ένα καινούργιο σύνθετο μόσχευμα, που αποτελείται από δύο τμήματα, ένα οστέινο -από το κόκαλο στο πίσω μέρος του αυτιού- και ένα χόνδρινο.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, μια θαυμάσια ιδέα», δηλώνει η ΩΡΛ, χειρουργός προσώπου Αργυρώ Κυπραίου που είναι μέλος της Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου και παρευρέθηκε στο συνέδριο, «αφού η θέση του νέου οστέινο-χόνδρινου μοσχεύματος επιτρέπει την εύκολη απόσπασή του, σε σχέση με μοσχεύματα που αφαιρούσαμε από τη λεκάνη ή το πλευρό, για να αποκαταστήσουμε μια κατεστραμμένη μύτη. Το συγκεκριμένο μόσχευμα το παίρνουμε από τη μαστοειδή απόφυση (πίσω από το πτερύγιο του αυτιού) και τον πτερυγιαίο χόνδρο. Είναι ένα ενιαίο μόσχευμα που περιλαμβάνει και χόνδρο και οστό».

Στο Συνέδριο έγινε συζήτηση, επίσης, για τις αναδιπλώσεις των χόνδρων. «Αυτού του είδους τα θέματα έχουν ξανασυζητηθεί», λέει η κα Κυπραίου, «τώρα όμως προχωρήσαμε σε λεπτομέρειες. Δηλαδή, το τμήμα του χόνδρου που θα αφαιρούσες για να κάνεις μια μύτη πιο μικρή και κομψή, δεν το αφαιρείς και το πετάς, αλλά το διπλώνεις προς τα μέσα (σαν να γυρίζεις ένας ύφασμα προς το μέσα). Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεις σμίκρυνση της μύτης, σμιλεύεις καλύτερα την κορυφή, κάνεις πιο κομψή τη μύτη, χωρίς να χάσει τη στήριξη και τη δυναμική της».

Συζητήθηκαν ακόμη η διόρθωση περιστατικών με σχιστίες χείλους και ρινός και η προέκταση του μήκους της μύτης, όταν είναι ελλιπές ή υπερβολικά μειωμένο από άλλες επεμβάσεις.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιούμε τμήματα χόνδρινου διαφράγματος για να ενισχύσουμε τους χόνδρους των πτερυγίων και να τους σμιλεύσουμε, κάνουμε αναδίπλωση των πτερυγιαίων χόνδρων.

Ανανέωση δέρματος - Αισθητική προσώπου

Ουλές, δυσχρωμίες, νέες τεχνικές τοποθέτησης fillers, αποκατάταση προσώπου μετά από αφαίρεση καρκινωμάτων δέρματος, ανανέωση γύρω από τα χείλη και τα μάτια, αποτέλεσαν άλλη μια κατηγορία θεμάτων, που απασχόλησαν το Συνέδριο, στο πλαίσιο της αισθητικής του προσώπου και της ανανέωσης το δέρματος.

«Μέχρι τώρα δύσκολα πειράζαμε την περιοχή γύρω από τα μάτια για να κάνουμε ενέσιμα εμφυτεύματα. Τώρα όμως έχουν επινοηθεί νέες τεχνικές ακόμη και για το μπότοξ. Άρχισαν πια για την περιοχή γύρω από τα μάτια, εκτός του υαλουρονικού οξέος, να χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά, που έχουν αποδεχτεί πιο αποτελεσματικά και που διαπλάθουν ωραία το πρόσωπο και μπορείς με αυτά να κάνεις ανανέωση των χειλιών (αλλαγή σχήματος, ρυτίδες) και των ματιών».

Σημαντικά θέματα του συνεδρίου αφορούσαν, επίσης, τη μικροχειρουργική για αποκατάσταση τμημάτων του προσώπου μετά από σοβαρά τραύματα ή όγκους.

Λειτουργική ρινοπλαστική

Ο χειρισμός και η προστασία των ρινικών βαλβίδων στο πρώτο χειρουργείο αλλά και στις επανεπεμβάσεις. Η τέχνη της ρινοπλαστικής (πώς δημιουργούμε μια όμορφη και λειτουργική μύτη), η εύκολη διόρθωση της κορυφής με διαφραγματοπλαστική και η αντιμετώπιση της λοξής μύτης (ένα δύσκολο πρόβλημα που απαιτεί εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό) ήταν, επίσης, από τα θέματα που συζητήθηκαν ευρέως και απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου ιδρύθηκε το 1977. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια ομάδα χειρουργών με κατάλληλα προσόντα, με κατάρτιση και εμπειρία στην πλαστική ή και επανορθωτική χειρουργική του προσώπου και του τραχήλου.

Στόχος της είναι να τονώσει τη μελέτη και να προωθήσει την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο στον τομέα της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής μεταξύ όλων των ειδικοτήτων που έχουν κοινά «ενδιαφέροντα»: Ωτορινολαρυγγολογία, γναθοπροσωπική χειρουργική, οφθαλμολογία και γενικά πλαστική χειρουργική.

Η Ακαδημία αφορά κυρίως στους χειρουργούς της Ευρώπης, αν και συμμετέχουν σε αυτήν και σημαίνοντα μέλη από άλλες Ηπείρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα