Καμπανάκι ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

-Επιμένει η Γερμάνια στην πολιτική της σκληρής λιτότητας

-«Οι Ευρωπαίοι είναι αλλού…», λένε γνωστοί οικονομολόγοι

-Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Προβληματισμός κατόπιν εορτής επικρατεί πλέον στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», το οποίο έχει καταλήξει στα βράχια μαζί με τη χώρα. Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της κρίσης στην Ελλάδα

δεν έχουν αποδώσει και ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι δανειστές της, οι οποίοι δεν έκαναν καλή διάγνωση του προβλήματος.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Παρά την αναγνώριση του λάθους της, όμως, φαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να ξεφύγει από την εμμονή της για «υστερική» δημοσιονομική πειθαρχία και από την «τιμωρητική» της οπτική για τα κράτη, που παρουσιάζουν απόκλιση στο έλλειμμα και το χρέος. «Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και δομικές αλλαγές με γνώμονα την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε από το Νταβός, όπου πραγματοποιήθηκε το γνωστό ομώνυμο φόρουμ. Νωρίτερα σε συνέντευξή της σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είχε υπογραμμίσει ότι «αν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος του και δεν το κάνει, πρέπει να μπορούμε να το διεκδικήσουμε νομικά». Το ότι η συνταγή της οδηγεί την Ελλάδα σε χρεοκοπία και την Ευρώπη σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες ή το αγνοεί ή κάνει πως δεν το καταλαβαίνει.

«Οι Ευρωπαίοι είναι αλλού…»

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ δήλωσε ότι «η ευρωζώνη απέχει ακόμα από το να βρει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και χρειάζεται πιο βαθιά αναδιάρθρωση. Οι Ευρωπαίοι απέχουν πολύ από το να βρουν μια λύση και δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο». Ένα σημαντικό μέρος από αυτό το βαθύτερο πρόβλημα είναι βέβαια η γερμανική στάση. Ο Τζορτζ Σόρος προέβλεψε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο 2012, αλλά τίποτα απ' όλα αυτά δεν πτοεί την Μέρκελ, η οποία δικαιολογεί την επιμονή της στη σκληρή πολιτική, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο θύμα των αγορών θα είναι η ίδια η Γερμανία. Εμφανίζεται ωστόσο πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινδυνεύει. «Είναι εμφανές ότι οι αγορές δοκιμάζουν αν είμαστε αποφασισμένοι για την συνοχή μας. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αυτοί που επενδύουν τα χρήματα για τον πολύ κόσμο, θέλουν να ξέρουν πού θα βρίσκεται η Ευρώπη έπειτα από 20 χρόνια. Θα εξακολουθήσει η Γερμανία, με την δημογραφική αλλαγή της, να είναι ανταγωνιστική;».

«Όλα παίζουν» στη Σύνοδο Κορυφής

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τη Δευτέρα, αν και μένει να διαπιστωθεί σε ποια έκταση θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η έκθεση της τρόικας για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τότε. Τα βασικά θέματα

Keywords
Τυχαία Θέματα