Ιταλία: Απίστευτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Ιταλία: Πάνω από 10.000 αρχαία αντικείμενα είχε αποσπάσει από αρχαιολογικές τοποθεσίες σπείρα αρχαιοκαπήλων στην Ιταλία. Το κύκλωμα λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους του 4ου-5ου π.Χ. αιώνα στη νότια Ιταλία, στα παράλια της οποίας άκμαζαν πολλές ελληνικές αποικίες εκείνη την περίοδο. Κατάφερε να αποσπάσει αγγεία, πιάτα, πόρπες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας «πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Στην επιχείρηση, όπου έλαβαν μέρος 350 αστυνομικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγιναν 80 έρευνες στην Ιταλία, τη Γαλλία,

τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σερβία, συνελήφθησαν 23 ύποπτοι και κατασχέθηκαν περί τα 10.000 αρχαία αντικείμενα. Η σπείρα προτιμούσε τις λαθρανασκαφές σε χώρου που δεν είχαν ακόμη ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους. Από την πλευρά τους οι ιταλικές αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν τα μέλη της σπείρας από τον Μάιο του 2017, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς έβρισκαν τα αρχαία και πώς τα πουλούσαν στο εξωτερικό.

Ιταλία: Καλαβρέζοι οι αρχηγοί

Βίντεο που τραβήχτηκαν από κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνουν «τη βιαιότητα» της συμμορίας που χρησιμοποιούσε μπουλντόζα για να σκάψει το έδαφος, δημιουργώντας πραγματικούς κρατήρες. Οι «μεσάζοντες» που αναλάμβαναν να τα πουλήσουν δρούσαν από το Λονδίνο, το Μόναχο, την Ντιζόν της Γαλλίας και το Βρσατς της Σερβίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, δύο Καλαβρέζοι ηλικίας 59 και 30 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα