Ισλανδία: Καταπράσινα κτίσματα ένα με το περιβάλλον

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και στις μεγαλουπόλεις η δημιουργία κήπων και η τοποθέτηση χλοοτάπητα στις ταράτσες των κτηρίων καθώς προσφέρει καλύτερη μόνωση, ενώ βοηθά και το περιβάλλον, όμως η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ισλανδία, το απομακρυσμένο νησί της βόρειας Ευρώπης.

Κλασικό παράδειγμα είναι το Χοφ, ένα μικρό χωριό στη νοτιοανατολική Ισλανδία, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Βατνάγιακουλ, και 20 χιλιόμετρα νότια του Εθνικού Πάρκου Σκάφταφελ.

Στα

χωριά της Ισλανδίας όπως το Χοφ τα σπίτια έχουν χλοοτάπητα στη στέγη, μια πρακτική που αναπτύχθηκε πολύ στη Βόρεια Ευρώπη από πολύ παλιά ακόμα και από την εποχή του σιδήρου. Οι κάτοικοι κατέφυγαν σε αυτές τις πρακτικές προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι και τα ζώα τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Έτσι κατασκεύαζαν τα σπίτια τους κοντά σε δέντρα και χρησιμοποιούσαν τα κλαδιά τους για να καλύψουν την οροφή.

Στο τέλος του 18ου αιώνα, ένα νέο στυλ που αναπτύχθηκε, ήταν αυτό με τις άκρες της στέγης των ξύλινων κτηρίων να ακουμπούν στο έδαφος και ο πράσινος χλοοτάπητας να αναπτύσσεται στην οροφή. Μερικά τέτοια κτήρια έχουν επιβιώσει στη σημερινή εποχή μεταξύ των οποίων και η εκκλησία του Χοφ που είναι αφιερωμένη στον άγιο Κλήμεντα.

Η εκκλησία χτίστηκε το 1884 και ήταν η τελευταία του είδους της σε αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ. Η οροφή είναι κατασκευασμένη από πέτρινες πλάκες και καλύπτεται στο χλοοτάπητα και είναι η ίσως μια από τις τελευταίες εκκλησίες που σώζονται σήμερα στη χώρα με αυτή την εμφάνιση.

Βέβαια, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες το ίδιο στυλ, χρησιμοποιείται πλέον και σε σύγχρονες κατασκευές για βιοκλιματικούς λόγους και λόγους που αφορούν στην προσέλκυση τουριστών σε τέτοια πανέμορφα καταλύματα.

Το άρθρο Ισλανδία: Καταπράσινα κτίσματα ένα με το περιβάλλον εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα