Ιράκ: Επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ από τον στρατό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ βρίσκεται σε εξέλιξη από τον στρατό του Ιράκ, ο οποίος μάχεται εναντίων των τζιχαντιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει την πόλη πριν από λίγο καιρό. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του ορισμένα κτίρια στο νότο της πόλης, όπως τη σχολή της αστυνομίας, ένα νοσοκομείο και το κυβερνείο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο στρατός

βρίσκονταν στα περίχωρα της πόλης και σήμερα ξεκίνησε την επιχείρηση για την ανακατάληψή της.

“Οι ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση για να απελευθερώσουν την πόλη του Τικρίτ και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη νότια πλευρά της πόλης”, δήλωσε ο Αχμεντ Αμπουλάχ Τζουμπούρι, κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχεντίν, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Τικρίτ.

Το Τικρίτ βρίσκεται 160 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Είναι προπύργιο πιστών στον ανατραπέντα δικτάτορα Χουσέιν και πρώην αξιωματικών του στρατού που εντάχθηκαν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους για να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα του βόρειου, ανατολικού και δυτικού Ιράκ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν από το χωριό Αουζα, περίπου 8 χλμ νότια της πόλης. Ο στρατός ανακατέλαβε το χωριό, που είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν τη νύχτα της 3ης Ιουλίου, και έκτοτε προσπαθεί να προωθηθεί βόρεια.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην περιοχή Σισίν του νοτίου Τικρίτ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν όταν σουνίτες αντάρτες κατέλαβαν τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου και πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση στο νότο για να καταλάβουν το Τικρίτ δύο ημέρες αργότερα. Σιιτικές πολιτοφυλακές πολεμούν στο πλευρό των στρατιωτών και των αστυνομικών, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν κατήγαγαν πολλές σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης από τότε που άρχισαν την εκστρατεία τους τον Ιούνιο για να ανακαταλάβουν εδάφη.

Το άρθρο Ιράκ: Επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ από τον στρατό εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα