ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές κάνουν “δύσκολη τη ζωή” του Ομπάμα

«Δύσκολη τη ζωή» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να κάνει για την επόμενη διετία που απομένει στη θητεία του, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Γερουσίας, αυξάνοντας την ισχύ του και διεκδικώντας έτσι «κομμάτι» της εξουσίας των Δημοκρατικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ρεπουπλικάνοι είχαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλέον έχουν τον έλεγχο και του

Κογκρέσου, ενώ οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν μέχρι πρότινος τη Γερουσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν εκλεγεί 52 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και οι Δημοκρατικοί έχασαν έξι έδρες.

Επίσης, ορισμένες προβλέψεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.

Συνολικά 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανανεώθηκαν κατά τις εκλογές αυτές, κατά τις οποίες η πτώση της δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου έπληξε τους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) εμφανίζουν τη Γερουσία ρεπουμπλικανική με πλειοψηφία τουλάχιστον 52 εδρών σε σύνολο 100. Οι έδρες των Δημοκρατικών είναι τουλάχιστον 44 ή 45, με την εικόνα σε τρεις ή τέσσερις έδρες να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Στη Γερουσία, τουλάχιστον επτά έδρες εμφανίζονται «να αλλάζουν χέρια».

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε τουλάχιστον 235 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν σε 157 έδρες. Στο δεύτερο Σώμα, στο Κογκρέσο αλλάζουν έτσι χέρια τουλάχιστον δέκα έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα