Ημερίδα για το ρεύμα Πικροδάφνης

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση και Αξιοποίηση ρέματος Πικροδάφνης. Προκλήσεις και Προοπτικές».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 17:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο ισόγειο του Δημαρχείου, Αγ. Δημητρίου 55.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται

ως μέρος του προγράμματος που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, με τίτλο «Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρέματος της Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισής του» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου: «Περιβαλλοντική Έρευνα – καινοτομία – επιδεικτικές δράσεις – διεθνής συνεργασία 2012».

Μεταξύ άλλων εισηγήσεων και ομιλιών από ειδικούς επιστήμονες, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος. «Αποτελέσματα τα οποία ευελπιστούμε και προβλέπουμε να έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων αποκατάστασης των επιβαρυμένων  περιοχών του ρέματος και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των παραρεμάτιων περιοχών προς όφελος και των πολιτών» τονίζει ο δήμος.  

Οι στόχοι του έργου που υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ, αφορούν στην καταγραφή της οικολογικής κατάστασης του ρέματος Πικροδάφνης, την εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητας και τη χαρτογράφηση τμημάτων του, που μπορούν να αποκατασταθούν ως προς το οικολογικό δυναμικό τους. Επιπλέον, μέσω του έργου θα αναγνωριστούν οι ρυπαντικές και υδρομορφολογικές πιέσεις που δέχεται το ρέμα σε όλο το μήκος του και θα περιγραφούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και αποκατάστασή του. Στο πλαίσιο της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων για το ρέμα της Πικροδάφνης, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία – Πλαίσιο 2000/60 ΕΚ για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Περιφέρεια Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα