Ηλεκτρονικά… εγκλήματα ‏

Το είχαν πει για το διαδίκτυο από τις πρώτες στιγμές. Θα είναι ένα φωτεινό παράθυρο στον κόσμο. Αλλά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ανοίξει και την πόρτα στην κόλαση! Σε ό, τι αφορά το παράθυρο στον πλανήτη, ουδείς λόγος.

Επίτευγμα άντλησης γνώσεων, ανταλλαγής απόψεων και άλλων, ων ουκ έστιν αριθμός. Όμως και κόλαση. Και το χειρότερο, για τα παιδιά, που πέφτουν πιο εύκολα θύματα αρπακτικών. Δεν θα μπορούσε κανένας άλλος, εκτός από τον Μανώλη Σφακιανάκη, τον ταξίαρχο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας, να μιλήσει γι’ αυτό. «Έχουμε καθημερινό αγώνα, έχουμε καθημερινά

προβλήματα, που ξέρουμε μόνο εμείς και ο Θεός»! Το είπε, όταν παρουσίαζε σε μαθητές, ενώπιον υπουργών κι αξιωματούχων, τη νέα εφαρμογή της Δίωξης για την προστασία των ανηλίκων, το περίφημο Cyber Kid.

Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (Cyber Alert), που θα έχει έδρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα “αρπακτικά”, το 2%»

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα “αρπακτικά”-παιδόφιλους της διπλανής πόρτας, το επικίνδυνο 2%», επισημαίνει. “Είναι ό,τι καλύτερο σήμερα, να μπορέσουν οι αξιωματικοί μας”, συνέχισε ο Μανώλης Σφακιανάκης, «που διαχειρίζονται τον κίνδυνο να δώσουν τα φώτα τους στα παιδιά για να μπορέσουμε να τα προστατεύσουμε. Γιατί τα παιδιά είναι ΜΕΣΑ στην τεχνολογία, όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Κι εμείς μαθαίνουμε από τις αγωνίες των παιδιών, που έρχονται στο γραφείο μας».

«Θέλουμε να δούμε τις κακοτοπιές»

«Θέλουμε να δούμε κάποιες κακοτοπιές. Οι πληροφορίες, δεν είναι πάντα έγκυρες. Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο, πρέπει να ερευνούμε από πού προέρχεται, γιατί κάποιος κακόβουλος μπορεί να γράψει κάτι για εμένα, για εσένα, για οποιονδήποτε. Πρέπει να ελέγχουμε πάντα το σάιτ, που διαβάζουμε και τι σκοπιμότητες κρύβει. Να ελέγχετε την πληροφορία», συμβουλεύει ο κ. Σφακιανάκης.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνει πως «όποιο αρχείο δημοσιεύεται, μένει στο διαδίκτυο για πάντα. Εκεί που μπαίνετε, αυτά που γράφετε στο διαδίκτυο, να ξέρετε ότι κάποιες μηχανές τα τραβάνε, τα παίρνουν και τα εκμεταλλεύονται, τα πουλάνε και όταν εσύ στα 12-13-14 είσαι πάνω στην εφηβεία και γράφεις πράγματα που δεν πιστεύεις, στα 28 που θα πας να βρεις μια δουλειά, η εταιρεία συμβούλων, που θα δει το βιογραφικό σου, θα ελέγξει και στο Google τι έγραφες στα 12-14 -15-16, άρα τι χαρακτήρα έχεις. Γι’ αυτό το λόγο ό,τι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο με ονοματεπώνυμο, πρέπει να το προσέχουμε, διότι ίσως μας είναι εμπόδιο για την καριέρα μας στο μέλλον. Ανεβάζουμε και γράφουμε αυτά που πιστεύουμε και μόνο».

Οι περιπτώσεις των εκπαιδευτικών

Η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη των δημόσιων αναφορών του κ. Λοβέρδου για τους εκπαιδευτικούς, που έχουν συλληφθεί από τη Δίωξη και κατηγορηθεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι περιπτώσεις αυτών των εκπαιδευτικών είναι 8-9, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι «δεν θέλουμε τέτοιους ανθρώπους μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δεν θα είναι μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Απομακρύνθηκαν καθηγητές – Αποκάλυψη: Τους… κάλυπτε ασαφής ορισμός των αδικημάτων τους

Ήδη δύο από αυτούς έχουν απομακρυνθεί, και πρόκειται για μαθηματικό γνωστού ιδιωτικού σχολείου, ο οποίος μετά την απομάκρυνση του είχε κάνει διαδικτυακή αίτηση για αξιολογητής βιβλίων(!) στο Υπουργείο και έναν λέκτορα Πανεπιστημίου στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αττική freepress», στα χέρια των αρμοδίων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που εποπτεύει τη διατύπωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, υπάρχει σαφής πρόταση τέτοια αδικήματα και δη εκπαιδευτικών, να μην καλύπτονται πίσω από τον τίτλο «ανάξια περί την υπηρεσία συμπεριφορά»!!!

Αποκαλύφθηκε ότι παρ’ ό,τι είχαν συλληφθεί -ανάμεσά τους και εκπαιδευτικός ντυμένος με γυναικεία ρούχα και υλικό παιδικής πορνογραφίας(!)- κατάφερναν να περνάνε απαρατήρητοι, αφού το αδίκημά τους δεν καταγραφόταν ως τώρα στα μητρώα τους με την πραγματική ονομασία, άρα και βαρύτητα! Ουσιαστικά, βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, κρυβόταν κάτω από εκφράσεις του τύπου «ανάξια συμπεριφορά», που μπορεί να καλύπτει παραβάσεις άλλων κλάδων υπαλλήλων, αλλά όχι και εκπαιδευτικών! Επιδίωξη τώρα, είναι οι εκπαιδευτικοί-παραβάτες να αποκτήσουν στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα την ευθεία ονομασία των αδικημάτων τους, όπως την ορίζει και ο Ποινικός Κώδικας, ούτως ώστε να μην είναι… δυσδιάκριτο, αν το αδίκημα που κρύβεται πίσω από αυτόν τον «τίτλο» είναι μια… οικονομική διαχείριση ή μια… καθυστέρηση προσέλευσης!

Καμιά ανοχή

«Είναι μία επιλογή μας σε πολιτικό επίπεδο, το είπε ο πρωθυπουργός, το είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το είπε ο κ. Σφακιανάκης, το επαναλαμβάνω και εγώ. Καμία ανοχή. Αν έχουν οποιεσδήποτε νομικές αιτιάσεις υπάρχουν τα δικαστήρια να πάνε εκεί», έχει πει για το θέμα ο κ. Λοβέρδος. Για να δει κανείς τι συνέβαινε ως τώρα και γιατί κάποιοι αποθρασύνθηκαν, θα πρέπει να δώσει προσοχή στα λεγόμενα του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος υπήρξε αποκαλυπτικός.

Αναφέρθηκε σε μία περίπτωση διοικητικού υπαλλήλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι «κατέβαζε» πορνογραφικό υλικό σε ίντερνετ καφέ κοντά στο σχολείο όπου εργαζόταν! «Αυτός», είπε ο κ. Λοβέρδος, «τιμωρήθηκε, έγινε πειθαρχική δίκη, υπήρξε πρωτόδικη απόφαση, επιεικής απόφαση, το Δημόσιο δεν έκανε ένσταση εγκαίρως και μου έφερνε υπηρεσιακά έγγραφα για να τον επαναφέρω(!). Έστειλα απάντηση πως αυτός δεν θα επανέλθει ποτέ γιατί η συμπεριφορά του τον έχει θέσει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.

Σε δέκα ημέρες ξαναήρθε(!) έγγραφο, παρά το γεγονός ότι είχα απαντήσει ρητά ότι αυτός πίσω δεν γυρίζει. Σε άλλες δέκα ημέρες… ξαναήρθε και οι νομικοί μου σύμβουλοι τη σκίσανε την επαναφορά»! Και πρόσθεσε: «Δεν είναι τόσο η αθώωση, όσο η αξιοποίηση των διαδικασιών. Διαδικασίες, συνήγοροι, καθυστέρηση απόδοσης πειθαρχικής δικαιοσύνης είναι ένα σύνολο θεμάτων. Θέλουμε να κόψουμε αυτό τον γόρδιο δεσμό. Αντί να γίνουμε υπάλληλοι των διαδικασιών και κάθε στρεψοδικίας θα χτυπήσουμε στο κεφάλι και όποιος θέλει ας πάει στα δικαστήρια με τους δικηγόρους του να υποβάλει τα αιτήματά του».

Το ηλεκτρονικό υπερόπλο της Δίωξης

Συνολικά 940 Έλληνες, οι οποίοι δεν διστάζουν να εκτεθούν στα ηλεκτρονικά «μάτια» των σύγχρονων λογισμικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους, έχουν παρακολουθήσει online βιασμούς παιδιών… Οι 24 επιστήμονες-αντιχάκερ της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακολουθούν όλο το 24ωρο τις ανταλλαγές σεσημασμένων αρχείων μέσω του σύγχρονου υπερόπλου CPS (Child Protection System). Το λογισμικό δείχνει στους αστυνομικούς, ανά πάσα στιγμή, πόσα άτομα παρακολουθούν online βιασμούς παιδιών και τα IP αποτυπώματα των υπολογιστών τους.

Το CPS και η εκπαίδευση στο FBI

Το CPS, το οποίο κοστίζει περίπου 3.000.000 ευρώ και το προμηθεύτηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης πριν από περίπου 2 χρόνια, δεν σταματά εκεί, αλλά «κατηγοριοποιεί» τους παιδόφιλους, που βλέπουν live τα αποτροπιαστικά βίντεο, ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών που απεικονίζονται σε αυτά. Έτσι, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξέρουν ποιοι από αυτούς είναι πιο επικίνδυνοι και δίνουν προτεραιότητα στη σύλληψή τους. Οι πέντε αξιωματικοί-ηλεκτρονικοί ερευνητές, που χειρίζονται το CPS, έχουν κάνει μετεκπαίδευση στην Αμερική, στις εγκαταστάσεις του FBI.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που παρακολουθούν live στις οθόνες τους τα όσα βλέπουν οι αρρωστημένοι χρήστες του Διαδικτύου. Όταν εντοπίσουν κάποιον από αυτούς, για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι διασυνδέεται με διεθνή κυκλώματα διακίνησης σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας, αμέσως σημαίνουν συναγερμό. Ενημερώνουν την Εισαγγελία και αφού ο εισαγγελέας υπογράψει την απαιτούμενη διάταξη, τότε στέλνουν αίτημα στον παροχέα-εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου. Μετά την έγκριση του αιτήματος από την εταιρεία και την ανάλυση των ψηφιακών «αποτυπωμάτων» στήνεται η επιχείρηση των αστυνομικών, που κάνουν έφοδο στο σπίτι, όπου βρίσκεται ο διαχειριστής του «βρώμικου» υπολογιστή.

110 συλλήψεις παιδόφιλων σε ένα χρόνο

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προχωρήσει σε 110 συλλήψεις παιδόφιλων. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες είχαν προλάβει να διαγράψουν με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων από τον υπολογιστή τους το παράνομο υλικό με αποτέλεσμα να αποφύγουν το Αυτόφωρο. «Η πιο δύσκολη ώρα είναι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τις πιο αρρωστημένες ορέξεις των παιδόφιλων. Όταν, μέσω των πολύ σύγχρονων λογισμικών μας, παρακολουθούμε στην οθόνη μας, αυτό που βλέπουν εκείνοι στους δικούς τους υπολογιστές. Δυστυχώς, υπάρχουν Έλληνες που παρακολουθούν online βιασμούς. Πληρώνουν συνδρομή σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, που λειτουργούν μέσω υποανάπτυκτων χωρών και βλέπουν τέτοια βίντεο. Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους αυτά που παρακολουθούν. Όσα χρόνια και να υπηρετώ στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν παύω να σοκάρομαι. Ξανά και ξανά», λέει ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι. Βλέπουν αυτά τα αποτροπιαστικά βίντεο, γιατί δεν μπορούν να βιάζουν παιδιά. Καλύπτουν έτσι το αρρωστημένο πάθος τους. Όσο για το προφίλ τους, είναι άτομα της διπλανής πόρτας από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από ανθρώπους που δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο, μέχρι γιατρούς, καθηγητές και αρχιμανδρίτες! Πολλοί από αυτούς έχουν οικογένεια και παιδιά», τονίζει.

Υποθέσεις κινδύνων στο διαδίκτυο ‏

Για τους πολίτες που χρησιμοποιούν e-banking η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware)! Το νέο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων συνδεδεμένων χρηστών.

Πώς εξαπλώνεται

Το εν λόγω λογισμικό, που ονομάστηκε «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στον τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του!

Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υποκλοπής των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια. Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος.

Ηλεκτρονικός εφιάλτης για γυναίκες, ενήλικες και ανήλικες

Πολλές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια ζουν καθημερινά ηλεκτρονικό εφιάλτη από λάθη που κάνουν οι ίδιες, με το να εμπιστεύονται προσωπικά τους δεδομένα σε άτομα που δεν ελέγχουν, αλλά και από την γκανγκστερική συμπεριφορά των εκβιαστών του διαδικτύου. Έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και παράνομη βία. Σε διαδικτυακές συνομιλίες τους με ανήλικη στο Facebook, την απειλούσαν ότι θα δημοσίευαν άσεμνο φωτογραφικό υλικό που προηγουμένως τους είχε αποστείλει μετά από ψυχολογική πίεση και εξαναγκασμό.

Η υπόθεση ξεκίνησε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για τη δράση χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι σε συνομιλίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανήλικα άτομα, τους αποσπούσαν με τη χρήση ψυχολογικής βίας φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο και στην συνέχεια τα εξαναγκάζουν σε ερωτικές συνευρέσεις. Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Skype, Facebook), ταυτοποιήθηκε και διακριβώθηκε η δράση των δύο εμπλεκομένων.

Την ιδία μεθοδολογία και τρόπο δράσης ακολούθησαν οι δυο εμπλεκόμενοι και στην περίπτωση ανήλικης, με την οποία συνομιλούσαν, μέσω συγκεκριμένων προφίλ, χρησιμοποιώντας φράσεις με άσεμνο περιεχόμενο και εξαναγκάζοντας την να προβεί σε πράξεις, προσβλητικές για τη γενετήσια αξιοπρέπειά της. Μάλιστα για να μην διακόψει την επικοινωνία μαζί τους, την απειλούσαν ότι θα δημοσίευαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες της, που προηγουμένως την είχαν εξαναγκάσει να τους αποστείλει.

Η «Αττική freepress» αποκαλύπτει ότι είναι αμέτρητοί οι εκβιαστές του διαδικτύου, οι οποίοι την ώρα που κάποιο αφελές κορίτσι υποκύπτει, το υποχρεώνουν μέσω κάμερας να επιδίδεται σε στριπτίζ! Το «θέαμα» έχει προπωληθεί σε άλλους χρήστες! Προβάλλουν την ίδια στιγμή στους δέκτες άλλων χρηστών, οι οποίοι έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για να απολαύσουν τα στριπτίζ! Και όχι μόνο… Οι δύο δράστες προέκυψε ότι ήταν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ στο Skype και το Facebook, ενώ βρέθηκαν και ηλεκτρονικά αρχεία με τις συνομιλίες τους με την ανήλικη. Παράλληλα διαπιστώθηκε η επικοινωνία τους και με άλλες ανήλικες, περιπτώσεις οι οποίες διερευνώνται.

Κι άλλη ανήλικη…

Μέσω προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αποπλάνησε ανήλικη, προκειμένου να του αποστέλλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο. Εδώ, οι ανήλικες ιδιαίτερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι: Οι επιτήδειοι υπόσχονται και πείθουν,πολλά κορίτσια ότι τις φωτογραφίες θα μεταφέρουν σε μεγάλα καλλιτεχνικά πρακτορεία ή γραφεία… τοπ μόντελ για να κάνουν «καριέρα» στις πασαρέλες! Ποιοί όμως υπόσχονται; Στην κατοχή 36χρονου βρέθηκαν αποθηκευμένα σε ηλεκτρονικά μέσα πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας! Το ανήλικο κορίτσι, μετά από αποπλάνηση που δέχτηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνιών, απέστειλε φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να διαμοιραστούν σε διάφορους χρήστες του διαδικτύου.

Θέαμα για χρήστες οι προσωπικές της στιγμές

Με κλονισμένο τον ψυχισμό, έτοιμη να καταρρεύσει από τον διαδικτυακό εφιάλτη που ζούσε, μία γυναίκα κατήγγειλε στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα ότι σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου του διαδικτύου, υπήρχαν δημοσιεύσεις με βιντεοσκοπικό υλικό, που αφορούσε σε προσωπικές της στιγμές! Από την Δίωξη ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του επίμαχου υλικού, καθώς και τα στοιχεία του ατόμου που το είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο. Επρόκειτο για 40χρονο, πρώην φίλο του θύματος.

Και μαϊμού γραφεία ευρέσεως εργασίας-Πρωταγωνίστρια μια 22χρονη

Μια 22χρονη είναι η πρωταγωνίστρια ιστορίας απάτης με δήθεν εύρεση εργασίας σε ανέργους, που ψάχνουν παντού για ένα μεροκάματο. Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών, σχετικά με αγγελίες μέσω διαδικτύου, για υποτιθέμενη προσφορά εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων (νηπιαγωγοί, παιδαγωγοί, προγραμματιστές, ηλεκτρονικοί κ.λπ.) σε χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Αφρική, Καναδά, Ευρώπη κ.λπ.).

Για την υποτιθέμενη προσφορά εργασίας ζητούνταν προκαταβολικά χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της κάλυψης εξόδων, προκειμένου ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος να καταλάβει την υποτιθέμενη θέση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ συχνά ζητούνταν και προσωπικά δεδομένα και έγγραφα του υποψηφίου (ταυτότητα, πτυχίο, φωτογραφίες κ.λπ.). Από τη διερεύνηση της υπόθεσης πρόεκυψε ότι οι συγκεκριμένες αγγελίες για εύρεση εργασίας, που βρίσκονταν αναρτημένες στο διαδίκτυο, είχαν απατηλό περιεχόμενο, ενώ δεν υπήρχε φυσική έδρα, ούτε νόμιμη άδεια λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου εργασίας.

Καθώς το θέμα είναι ευαίσθητο και κρίσιμο και είναι πολλές οι περιπτώσεις γραφείων ευρέσεως εργασίας, που μόνο τέτοια δεν είναι, η Δίωξη ενημερώνει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιπτώσεις αναζήτησης εργασίας σε αγγελίες που δημοσιεύονται μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα, ενώ θα πρέπει να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιρειών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.

Συγκεκριμένα, στους πολίτες δίνονται οι ακόλουθες συμβουλές:

Να διασταυρώνετε τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου εργοδότη, επαγγελματία ή γραφείου εύρεσης εργασίας και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και στη συνέχεια να απευθύνεστε στον εργοδότη απευθείας.Να μην εμπιστεύεστε όσους, μέσω διαδικτύου, σας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να σας βρουν δουλειά ή να σας προσφέρουν μια θέση εργασίας.Ποτέ μην δεχθείτε να πληρώσετε για «αποκλειστικές» πληροφορίες για θέσεις εργασίας ή για να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση.Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες που βρίσκονται έξω από τη χώρα σας ή γίνεστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.Εάν κάποια ευκαιρία ή θέση εργασίας υπόσχεται υπερβολικά πολλά ή υψηλές αποδοχές, οι οποίες μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν ή αν κάτι άλλο δεν σας φαίνεται σωστό, μάλλον πρόκειται για παραπλανητικό-απατηλό μήνυμα.

Keywords
εγκληματα, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ποινικός κώδικας, εν λόγω, νέα, cyber, real, time, εταιρεία, google, λοβερδος, πατρα, ρητά, online, system, live, fbi, συλληψεις, νους, εμφάνιση, malware, network, https, facebook, δραση, skype, προσφορες, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.google.gr, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, γραφειο υπολογιστη, ξανα, βιντεο, ρητά, χωρες, το θεμα, αγγελιες, αδεια, αιτηση, αφρικη, βημα, γυναικα, γυναικεια ρουχα, δουλεια, εδρα, ευρεση εργασιας, θεμα, ιχνη, καριερα, οθονες, πιεση, πλαισιο, ρουχα, φρασεις, φυσικη, φωτογραφιες, ωρα, fbi, skype, αγνοια, αμερικη, αξιοπρεπεια, αποκαλυψη, βρισκεται, γεγονος, γραφεια, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δειχνει, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, δωσει, διαδικτυο, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκφρασεις, εν λόγω, ενσταση, εμφάνιση, εξελιξη, επικοινωνια, ερευνα, ερχονται, ερχεσαι, εταιρεία, ευρωπη, εφιαλτης, τεχνολογια, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρχαν, υπολογιστες, υποθεση, μηχανες, θεσεις εργασιας, λαθη, λογο, μηνυματα, ξερετε, παντα, οθονη, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδια, παθος, ποινικός κώδικας, προβληματα, πορτα, πτυχιο, σαφης, συγκεκριμενα, συνεχεια, συλληψη, σπιτι, συγχρονο, σχολειο, ασφαλεια, cyber, εφαρμογη, ευθεια, εκβιαστων, εμφαση, ετοιμη, network, https, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, νους, πληροφοριες, σωστο, online, θεσεις, υλικο, ξεκινησε, χερια
Αναζητήσεις
ilektronuka ekglimata, ηλεκτρονικα εγκληματα
Τυχαία Θέματα