Η ύστατη ελπίδα του Βενιζέλου

-Μεταφέρει σε «προσωπικό» επίπεδο τη σύγκρουση με τον Σαμαρά

-Γιατί προβάλλει ως στόχο την «πρωτιά»

-Ποιες είναι οι ρεαλιστικές επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ

-Ο μεγάλος εφιάλτης και τα διλήμματα της τελευταίας στιγμής

Σε «προσωπικό επίπεδο» σκοπεύει να μεταφέρει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Αττικής», ο Ευάγγελος Βενιζέλος την αντιπαράθεσή

του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε σε αυτή την απόφαση στηριζόμενος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε δύο στοιχεία που έχουν προκύψει από τις (συνεχιζόμενες στο παρασκήνιο) δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Το ένα είναι οι σχετικά ευνοϊκές συγκρίσεις, που αποτυπώνουν οι μετρήσεις για τον ίδιο στο ερώτημα σχετικά με τον «καταλληλότερο» για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Και το δεύτερο είναι η τεράστια φθορά, που διαπιστώνεται για το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση της περασμένης διετίας, αλλά και ως κομματικό οργανισμό γενικότερα.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων έχει περιορίσει ασφυκτικά τις επιλογές του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει πάρει πάνω του όλο το βάρος της προεκλογικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα προεκλογικό one man show, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Ούτως ή άλλως ο κ. Βενιζέλος χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από «συγκεντρωτισμό», τον οποίο του καταλόγιζαν οι αντίπαλοί του και αποδέχονταν οι φίλοι και οι συνεργάτες του. Χαρακτηριζόμενος και από ισχυρή αυτοπεποίθηση, ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι μπορεί καλύτερα, χωρίς το «βάρος» του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Όλα αυτά συνθέτουν και το παρασκήνιο της επιμονής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα debates με τον κ. Σαμαρά, δίνοντας μάλιστα έμφαση σε αυτά που θα γίνουν μόνο μεταξύ των δύο, σε σχέση με όσα θα περιλαμβάνουν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η ύστατη ελπίδα του κ. Βενιζέλου για να πετύχει ή τουλάχιστον να προσεγγίσει τον εκλογικό του στόχο. Δηλαδή να «κλείσει» όσο γίνεται περισσότερο την ψαλίδα από τη Ν.Δ. Η πλευρά του κ. Βενιζέλου θεωρεί ότι στις περίφημες τηλεμαχίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να παρουσιάσει ένα πιο «αξιόπιστο» και πιο «αποτελεσματικό» προφίλ σε σχέση με τον κ. Σαμαρά.

Στα χαμηλά…

Αυτή τη στιγμή πάντως και λίγο πριν ξεκινήσει η τελευταία εβδομάδα της μάχης, το ΠΑΣΟΚ, όπως αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη του που έχουν διαρκή πρόσβαση στις «μυστικές» (λόγω της απαγόρευσης της ισχύουσας νομοθεσίας) μετρήσεις, βρίσκεται πολύ πίσω από τη Ν.Δ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα βλέπουν τα ποσοστά τους να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, η μεταξύ τους διαφορά δεν θα παίξει ρόλο μόνο στο γενικότερο μετεκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά και στις διεργασίες της «επόμενης μέρας» στο ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος της «πρωτιάς» που θέτει δημοσίως ο κ. Βενιζέλος -και ως κεντρική γραμμή η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και τα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη- αναγνωρίζεται και από τους ίδιους ότι δεν είναι ρεαλιστικός. Τίθεται

Keywords
Τυχαία Θέματα