Η υποψηφιότητα Μπουτάρη και το θέμα κωλύματος που προέκυψε

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφέρουν ότι τίθεται θέμα κωλύματος της υποψηφιότητας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι πρότινος διατηρούσε τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Γιάννης Μπουτάρης πρέπει να εκπέσει από το αξίωμά του βάσει της σχετικής ένστασης που αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης,

καθώς -μέχρι το Νοέμβριο του 2013- ήταν πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και αυτή η ιδιότητα μπορεί -όπως προβλέπει ο Καλλικράτης- να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υποβληθεί ένσταση κατά της υποψηφιότητάς του.
Ο Καλλικράτης προβλέπει:
«Μεταξύ των κωλυμάτων και των ασυμβιβάστων με τη θέση του δημάρχου ή του υποψηφίου δημάρχου περιλαμβάνονται και όσοι διετέλεσαν πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα».
Ο κ. Μπουτάρης τοποθετήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2011 και παραιτήθηκε στις 20/11/2013.
Ο νόμος προβλέπει ότι για να μην υπάρχει κώλυμα, θα πρέπει ο υποψήφιος για τον δήμο να μη διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου Δ.Σ. «μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του Γ. Μπουτάρη διεμήνυαν ότι δεν τίθεται θέμα, και πως εφόσον επανεκλεγεί, τότε θα μπορεί να υποβληθεί ένσταση.

Πηγή: Nooz.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα