Η βίλα Αμαλίας έγινε σχολείο(photos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το ιστορικό κτήριο στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Χέυδεν όπου πριν από 43 χρόνια στεγαζόταν το πρώην 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων, ανακαινίστηκε και θα στεγάζει πλέον το 67ο Λύκειο Αθηνών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 παραλίγο να κατεδαφιστεί προκειμένου να κατασκευαστεί ένα πιο σύγχρονο σχολείο, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και για περίπου 25 χρόνια έγινε γνωστή σαν «Βίλα Αμαλία», η πιο γνωστή κατάληψη κτηρίου της Αθήνας

από αναρχικούς.

Μετά την εκκένωσή του από τους καταληψίες, το κτήριο ενώθηκε με το διπλανό, ανακαινίστηκε πλήρως και είναι έτοιμο την προσεχή Δευτέρα να υποδεχτεί τους περίπου 190 μαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν στο 2ο Λύκειο, το οποίο θα ονομαστεί «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως φόρος τιμής σε έναν από τους πιο επιφανείς μαθητές του και έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως.

Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή για την πόλη».

Το 2ο Λύκειο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Αθήνας, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, εργαστήριο χημείας και μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Για να δημιουργηθεί αυτό το σύγχρονο σχολείο έμειναν άθικτες μόνο οι προσόψεις. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν από την αρχή υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού, Γιώργου Αδαμόπουλου.

Έτσι ήταν η κυρία είσοδος επί καταλήψεων από αναρχικούς:

Δείτε πώς μεταμορφώθηκε σήμερα:

Η ανακαίνισή της βίλα Αμαλίας (χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα), ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 υπό τη Διεύθυνση Σχολικών Κτηρίων του Δήμου Αθηναίων, μέσω εργολαβίας και κατόπιν δημοπρασίας. Το συνολικό συμβατικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 3.105.900 ευρώ, εκ των οποίων 2.644.400 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό (461.500 ευρώ) από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

Το άρθρο Η βίλα Αμαλίας έγινε σχολείο(photos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα