Έλλειψη ρευστότητας και στην Κύπρο

Εμπόδιο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αλλά και τα υψηλά επιτόκια, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Το 2014, όπως και το 2013, η Κύπρος

θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης». Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους, προσπαθώντας να προλάβει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο κ. Αναστασιάδης, εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη μείωση των επιτοκίων σε συνεργασία με τις τράπεζες, εργάζεται και στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών προϊόντων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιε, για την έγκριση δύο προγραμμάτων χορηγήσεων, δήλωσε ικανοποιημένος και πρόσθεσε ότι «το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο, ενώ το δεύτερο την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα