Η συρρίκνωση της οικονομίας φέρνει νέα μέτρα ή δημοσιονομικό «κόφτη»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, αναθεωρούν με δυσμενή τρόπο τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας. Καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση στο 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως αλλάζουν , καθώς τελικά η ύφεση κυμάνθηκε περίπου το 0,9%.

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει ή νέα μέτρα ή δημοσιονομικό «κόφτη»

Η πραγματικότητα είναι συντριπτική.

Καθώς όλο το 2015 αλλά και το 2016 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κυκεώνα ύφεσης, γεγονός που καθιστά όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων ή της αυτόματης ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας έχει άμεσες και δραματικές συνέπειες στα έσοδα του προϋπολογισμού του κράτους.

Σύμφωνα λοιπό με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκαν ως εξής :

•Για το πρώτο τρίμηνου του έτους η ύφεση κυμάνθηκε στο 1% και όχι στο 0,8% όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
• Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν 0,9%
•Συνολικά λοιπό για το πρώτο εξάμηνο του έτους η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κυμάνθηκε στο 0.9%.

Ειδικότερα κατά το τρέχον έτος η καταναλωτική δαπάνη ιδιωτική και δημόσια μειώθηκε κατά 1,9%, οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 22,6%, οι εισαγωγές υπηρεσιών συρρικνώθηκαν κατά 3,3%. Ενώ αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών κατά 2,9% όπως και οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου κατά 7%.

Επιπρόσθετα κατά τον μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,28 %, ο συνολικός όγκος του λιανικού εμπορίου συρρικνώθηκε τον Απρίλη κατά 1,8% και τον Μάιο κατά 6,4%, ενώ παρά τον αποπληθωρισμό που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, ο Δείκτης Τροφίμων παρουσίασε αύξηση με βασικά αγαθά όπως το λάδι, τα λαχανικά και το ψωμί να καταγράφουν αύξηση κατά 9,5%, 7% και 2% αντίστοιχα.

Ενώ ένας βασικός δείκτης για την ελληνική οικονομία, αυτός της οικοδομικής δραστηριότητας κατέγραψε περαιτέρω πτώση της τάξης του 39,8% ύστερα από έξι συνεχή χρόνια συρρίκνωσης. Ταυτόχρονα η βαλτώδης κατάσταση που επικρατεί στις ιδιωτικές επενδύσεις, το άσχημο επιχειρηματικό κλίμα, όπως και οι μηδενικές προσδοκίες των πολιτών για την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος, συνθέτουν μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη, που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το άρθρο Η συρρίκνωση της οικονομίας φέρνει νέα μέτρα ή δημοσιονομικό «κόφτη» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα