Η παχυσαρκία καταστρέφει τη βιταμίνη D

Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine. Η μελέτη ανέλυσε τα γενετικά δεδομένα από 21 έρευνες (συνολικά 42.000 άτομα) και διαπίστωσε πως για κάθε αύξηση κατά 10% του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) –ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέθοδος μέτρησης του σωματικού λίπους– οδήγησε σε πτώση 4% της διαθέσιμης βιταμίνης D στον οργανισμό. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με τη μέτρηση των παραμέτρων σωματικό βάρος και ύψος, με όσους ξεπερνούν το

αριθμό 30 να θεωρούνται παχύσαρκοι.

Η βιταμίνη D παράγεται μετά την έκθεση στον ήλιο, ενώ μπορεί να ληφθεί και με συμπληρώματα διατροφής. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των οστών, με αποτέλεσμα τη ραχίτιδα στα παιδιά και την οστεομαλακία στους ενήλικες.

Οι επιστήμονες της έρευνας ανέφεραν πως είναι σημαντική η παρακολούθηση και η θεραπεία τυχόν ανεπάρκειας βιταμίνης D στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επειδή η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στα παχύσαρκα άτομα, τη μεγαλύτερη συσσώρευσή της στον οργανισμό.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα